От няколко дни по улиците се виждат щастливи хора, натоварени

...
От няколко дни по улиците се виждат щастливи хора, натоварени
Коментари Харесай

Защо се презапасяваме с тоалетна хартия?

От няколко дни по улиците се виждат щастливи хора, натоварени с големи пакети тоалетна хартия. Съвременни робокопи, предпазени от внушителна хартиена ризница. И по този начин не е единствено в България.

В целия свят хора от разнообразни раси и обществени групи се борят в магазините за рула тоалетна хартия, която след това се разпада за минути на дъното на тоалетната паница.

В Австралия се биха за нея и отпечатаха даже няколко страници от вестник на тоалетна хартия поради дефицита й, а в Канада натъжиха жителите си с ограничаване да купуват до една ролка на ден.

Защо внезапно решението за всички проблеми и най-много за ковид се оказа тоалетната хартия?

Защо болестта от ковид донесе и тази болест - страхът да не се окажем в тоалетната без руло.

На пръв взор странното държание на хората има разумни пояснения. Професорът по логика на психиката на пандемиите Стивън Тейлър от Колумбийския университет не е сюрпризиран, тъй като при всяко огромно тестване за здравето, хората са склонни да се запасяват.

Освен това суматохата, както и ковид са заразни. Когато хората стартират да се опасяват, техният боязън се придвижва бързо и върху останалите. Всичко това има резултата на снежната топка - един стартира, а другите го имитират.

„ Хората считат, че огромните проблеми изискват огромни и комплицирани решения и внезапно държавното управление излиза и ви споделя: „ Мийте си ръцете постоянно, може и да не носите маски ". В съзнанието на хората - казусът е огромен, а им се предлага нищожно решение ", изяснява детайлите на суматохата проф. Тейлър.

Хората стартират да търсят своето решение и го виждат на близкия рафт - в големи пакети, които наподобява, че в никакъв случай няма да свършат.

Малките шишенца дезинфектант и елементарният сапун в човешкото схващане са несериозно избавление за огромния им боязън. Те са дребни и постоянно се озовават на дъното на количката за извършване на покупки, до момента в който пакетите тоалетна хартия заемат съвсем цялото пространство. Освен това шишета не са толкоз забележими в кошницата на другия, а големият пакет незабавно прави усещане.

Предизвиква злоба. Задейства скрития механизъм на държанието в рецесия - имитацията. Тези реакции на масата са разказани отдавана от философите.

Хосе Ортега - и - Гасет написа, че масата не работи с разсъдък и тя не признава престижи. Особено в Европа, задоволените са уверени, че могат да вършат каквото си желаят без да се интересуват от следствията за другите, предизвестява още през XIX век философът.

Истерията с тоалетната хартия е тъкмо това. Проф.Стивън Тейлър е изследвал реакциите при пандемии и изяснява, че при всяка наложително има един обект, който груповата суматоха трансформира в извънреден. Сега - това е тоалетната хартия. При епидемията с испански грип са били бутилкитe със затоплящ гел и то единствено избрана марка.

Междувременно Google регистрира фрапантно покачване на търсенията на думата „ биде ", а австралийски производител на бидета описа, че продажбите му са се нараснали с 500 % от началото на епидемията. Явно, всички решения са скирити в тоалетната.

В началото на злополучие или опасност хората стартират да мислят единствено за себе си, за личното си избавление и при ковид го откриват в тоалетната хартия или тоалетната паница. Когато тази първа вълна на боязън отмине, може да се прояви и алтруизъм и съпричастност. Но до тогава ще би трябвало да изчакаме и да свикнем с празните лавици в магазините.

И ще гадаем дали, когато дълго чаканата ваксина бъде открита, ползата към нея ще бъде по този начин бурен както към рулата тоалетна хартия....

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР