От няколко дни Бургас е нападнат от десетки хиляди гъсеници,

...
От няколко дни Бургас е нападнат от десетки хиляди гъсеници,
Коментари Харесай

Напаст в Бургас! Десетки хиляди гъсеници налазиха града

От няколко дни Бургас е атакуван от десетки хиляди гъсеници, които безусловно падат върху главите на хората - от дървета, къщи, тавани.  Те влизат и по домовете на бургазлии, а „ паяжините “, които образуват са нездравословни за градската растителност и се постанова засегнатите клони да бъдат рязани.

Редакционната поща на Флагман.БГ безусловно бе залята със запитвания от бургазлии по този проблем. Наш кореспондент през днешния ден се свърза с представители на локалната администрация, с цел да разбере какво се прави по въпроса и по кое време най-рано можем да чакаме завършек на отвратителната злина.



„ Пуснали сме 2 мобилни екипа, които всяка заран дезинфекцират региони по сигнал. Предстои да пуснем и трети. Проблемът обаче е, че те имат извънредно лимитирано време, в което да пръскат, тъй като става въпрос за тежка колесна техника, която постанова краткотрайното  запушване на улици в избрани региони на Бургас “, разяснява за Флагман.БГ инж. Нели Бойчева – шеф на „ Дезинфекционна станция “ ЕООД към Общината.

Дезинфекцията се прави главно по сигнали. Дневно се получават по 30-40 на дежурния телефон на Община Бургас. Периодът е съгласуван с натовареността на пътните артерии, като за най-подходящ е определен утринният – сред 5:40 и 8:00 ч.



Бойчева посочи още, че гъсениците се пръскат със специфичен биологичен разтвор, който въздейства на храносмилателната им система. Той не е рисков за здравето на хората, само че пък за сметка на това работи по-бавно.

„ Обикновено от 3 до 4 дни след напръскването индивидте стопират да се хранят и сами умират. Именно тогава стартират да падат от дърветата. Невъзможно е да употребяваме по-силни препарати, тъй като те са основани на доста по-опасни химични съединения и те към този момент действително могат да навредят на здравето на хората “, добави Бойчева.

Причина за появяването на гъсениците е извънредно и извънредно дъждовният юли. Влагата, съпроводена с високи температури е прелестен развъдник за развиването на яйцата, който в следствие се трансформират в гъсеници.

„ Няма заплаха за здравето, с изключение на чисто психическата нерешителност, когато сходно безвредно насекомо се стовари върху нечия глава. В най-лошия случай ще имаме доста повече пеперуди през идните месеци “, майтапят се бургаските зевзеци.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР