От новия ресор на Мария Габриел, през заплатите на учителите,

...
От новия ресор на Мария Габриел, през заплатите на учителите,
Коментари Харесай

Ресорът ни в ЕК, учителският протест и уроците по история захраниха партийните честитки за 15 септември

От новия сектор на Мария Габриел, през заплатите на учителите, до комунизма в учебниците по история и Възродителния развой - всички те се кръстосаха в пленарната зала в навечерието на първия образователен ден.   За 16 септември /в този случай/ прозвучаха разнообразни послания от парламентарната естрада. Малко обаче се чу за готвените от учителите митинги в понеделник следобяд с бутилка вода пред МОН поради постановлението, съгласно което педагозите ще вървят по къщите на отсъстващите възпитаници. 
Припомняме, че преподавателите упорстват да не им се внедрява " полицейска роля " и несвойствени отговорности. Синдикатите обаче не застанаха зад тях и се разграничиха от протестната акция.

Социалистите поддържаха недоволството на педагозите по този въпрос.

" Когато учители провеждат митинг против това, че не желаят да ги трансформират в пощальони, служители на реда или обществени служащи, стартират да ги притискат по всевъзможен метод . Става дума за митинга, който учители провеждат на 16-и септември пред МОН. За страдание, в тази акция против учителите застанаха и работодателските им организации, и синдикатите. Грозно е това ", съобщи на брифинг в коридорите депутатът от Българска социалистическа партия Ирена Анастасова, някогашен шеф на 125 СУ.

" Учителите се товарят все по-често с несвойствени отговорности. Като образец ви давам скорошната концепция за смяна на разпореждане за механизма на обхащане на учениците в учебно заведение, с което се основават екипи за предварителна защита на отпадащите от учебно заведение, които се състоят от учители и чиновници в учебните заведения и детските градини, и които ще правят " ежедневни незабавни посещания по домовете на отсъстващите без уважителни аргументи деца и възпитаници ", добави депутатката.

Тя разяснява, че към тези екипи ще се включват единствено до два пъти седмично представители на общината, Министерство на вътрешните работи и дирекция " Социално подкрепяне ". А по думите й точно тези институции имат ангажимент към обсега на децата, а не учебното заведение.-->

Анастасова е съгласна с МОН, че казусът с отпадащите възпитаници е доста сериозен, само че настоя, че той не би трябвало да бъде решен на гърба на учителите.

По думите й просветителната промяна не се случва, а увеличението на училищен заплати е закъсняло. Според нея и образователните стратегии не са олекотени, " като изключим безумното осакатяване на българската история и литература, което можем мъчно да назовем осъвременяване, тъй като по-скоро е идеологизирано деформиране ".

Декларацията на ръководещите обаче подсети, че образованието е главният приоритет на държавното управление и то съблюдава поетите задължения. Галя Захариева от ГЕРБ настоя, че политическите борби нямат място в тематиката за образованието.

" Политическите ежби нямат място на полето на образованието. 15 септември би трябвало да е денят на новото съединяване, което ще направи българското учебно заведение по-силно и готово да се оправи с новите провокации... Днес точно образованието е най-сигурната инвестиция за по-добър живот и сполучлива реализация. За нас от ГЕРБ това е народен приоритет ", акцентира тя.

По думите й всички би трябвало да се обединим, с цел да дадем късмет за еднакъв старт на всяко дете в образованието, тъй като от отличният триумф на всеки възпитаник зависи бъдещето на страната. Захариева поздрави и българския еврокомисар за новия сектор " Обазование и нововъведения ".

" Горди сме, че българският еврокомисар е ангажирана с повишение качеството на образованието и че това се трансформира в приоритет и за европейските държаи. Габриел ще има неповторимия късмет да работи за одобряването на проучванията и нововъведенията за насърчаване на капацитета на Европа ", уточни депутатката от ГЕРБ.

Ерол Мехмед от Движение за права и свободи също изрази вяра, че новият сектор ще даде ново европейско начало на българското обучение.

" Това ще даде нов подтик и ще издигне на друго равнище образованието ни и като страна ще получим и финансова поддръжка за внедряване на нови технологии и нововъведения в тази сфера. Недопустимо е да изоставаме. От името на Движение за права и свободи се обръщам към всички родители да влагат в образованието на децата си ", уточни той.

Депутатът от Движение за права и свободи засегна и тематиката за отразяването на тоталитарния режим в учебниците по история и настоя, че истината е манипулирана.

" Разразилата се полемика за наличието в учебниците по история за 10 клас потвърди ниското равнище на историческа мисъл в България. Пред нас се разкри по какъв начин идеологията побеждава науката и по какъв начин истината може да се манипулира. И след направените корекции в учебниците от Движение за права и свободи сме безапелационни, че съдът на историята още не се е произнесъл и цялата истина за закононарушенията на тоталитарната страна и комунистическия режим не са написани в цялост. Нашите деца още не знаят за нечовешките издевателства по времето на Възродителния развой, за първите митинги на българските турци през 89-та, за етническото пречистване наречено Голяма екскурзия ", разкритикува властта депутатът от Движение за права и свободи.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР