От новия министър-председател на Франция Жан Кастекс днес се очаква

...
От новия министър-председател на Франция Жан Кастекс днес се очаква
Коментари Харесай

Новият френски премиер ще представи днес кабинета

От новия министър-председател на Франция Жан Кастекс през днешния ден се чака да показа едно ново държавно управление, чиято задача е да помогне на стопанската система да се оправи с най-тежката рецесия в страната след Втората международна война.

Кастекс – върховен бюрократ и недодялан кмет, съвсем изцяло чужд за французите преди назначението му в петък, ще се стреми да напредне бързо и уверено, с цел да убеди скептиците, че е верният избор за поста.

55-годишният нов министър председател е назначен от Макрон на мястото на Едуар Филип, откакто президентът търси нов старт на последните две години от мандата си преди президентските избори през 2022 година.

Икономиката на Франция е потънала в историческа криза след коронавирусната рецесия, до момента в който партията на Макрон се пробва да се измъкне от загубата на локалните избори в края на предишния месец.

Макрон написа в Tуитър, че е нужен „ нов път “, като уточни целите на новото държавно управление: „ възкръсване на стопанската система, продължение на измененията в системата на нашата обществена отбрана и околната среда, възобновяване на обективен републикански ред и отбрана на европейския суверенитет “.

Анализатори настояват, че като назначава фигура с по-ниска известност от тази на Филип – чиято известност надвишава тази на Макрон, президентът цели да хване крепко юздите на властта и да укрепи позициите на ръководството си преди 2022 година.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР