От нови места през нови видове до нови технологии -

...
От нови места през нови видове до нови технологии -
Коментари Харесай

Изкуствен интелект откри 143 нови гигантски древни рисунки в Перу

От нови места през нови типове до нови технологии - човечеството може да се похвали с доста забележителни открития и пробиви. Вселената обаче е необятна, тъй че постоянно може да се откри нещо ново.

Всъщност, ще се изненадате какъв брой необикновено малко знаем за нашата лична планета.

Фактът, че сме изследвали единствено към 5% от океаните е доказателство за това какъв брой доста още остава да бъде намерено.

На този декор, екип от японски учени откри 143 нови геоглифа в региона Наска Пампа в Перу. Той е управителен от културния антрополог и специалист по археология на Андите професор Масато Сакай от университета в Ямагата.

Геоглифите Наска (известни още като Линии на Наска) са група от доста огромни геоглифи, начертани в почвата на пустинята Наска в Южно Перу.

Те изобразяват разнообразни животни, хора, растения и други. Счита се, че са основани от племена, известни като просвета Наска, и са оповестени за част от международното завещание на ЮНЕСКО.

Един от най-интересните обстоятелства за линиите Наска е, че те са извънредно големи. Отделните фигури могат да обгръщат от 0.4 до 1.1 километра, достигайки почти 1300 километра линии, покриващи към 50 квадратни километра повърхност, показва Bored Panda.

Професор Сакай и неговият екип от Университета Ямагата стартират изследванията си през 2004 година През последните 15 години екипът е разпознал голям брой геоглифи и е подхванал ограничения за опазването им.

Освен осъществяването на обширна работа на терен и други действия, екипът на Сакай проучва редица 3D данни с висока резолюция. Те съумяват да открият нов геоглиф благодарение на AL технология на IBM, който действително е първият в историята, открит благодарение на изкуствен интелект.

Сътрудничество с IBM Japan ще разреши на научния екип да проучва и ръководи огромни и комплицирани набори от данни, употребявайки AI.

Новите технологии и напъните, вложени в изследването, неизбежно ще доведат до по-доброто схващане на Линиите на Наска в тяхната целокупност и ще усилят скоростта, с която се вършат разбори на това международно завещание.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР