От ноември в центъра за обществена подкрепа Бъдеще за децата

...
От ноември в центъра за обществена подкрепа Бъдеще за децата
Коментари Харесай

Доброволци в центъра „Бъдеще за децата на Аспарухово“

От ноември в центъра за социална поддръжка „ Бъдеще за децата на Аспарухово “ работят доброволци по покана на варненската фондация „ Василица “. С Едгарас Гракулскис от Клаипеда, Литва, и с Хавиер Санчес от Валядолид, Испания, беседваме за задачата им у нас.

- Какво ви докара в България и по-точно във Варна?

- В Литва членувам в организация „ Салтес “ и аз самичък избрах България за моята доброволческа задача. Хавиер членува също в сходна организация „ Билдинг бриджес “ /изграждане на мостове/ и неговият избор е бил същият. Водещото е в избора и на двама ни е, че е непозната страна, от новите еврочленки.

Признавам, че и ние знаехме прекомерно малко за вас. Хавиер не приказва български, а аз с 10 урока при идването ми тук се оправям приемливо.

Тук сме като представители на европейска доброволческа работа по европейската стратегия „ Еразъм “ и сме доброволци във Варна към този момент една година. Нашата задача е да работим с деца в неравностойно състояние. Това лято през юли и август бяхме в с. Бенковски в читалището с деца от локалната общественост. Организирахме игри, занимания по британски и други действия.

- Кой ви насочи към съдействието с ЦОП „ Бъдеще за децата на Аспарухово.

- Осъществихме първите контакти посредством съдружие „ Василица “. Участваме в груповите занимания с децата в Аспарухово, в ролеви игри, игри за централизация, учим британски, съдействахме за подготовката на коледното празненство в центъра. Дори го заснехме и се радвахме дружно с участниците. Установихме положително взаимоотношение с екипа на центъра за социална поддръжка.

- Какво ви харесва и какво не у нас.

- Някои храни като баница, супите са доста вкусни, българското вино, Хавиер не пие алкохол, само че аз го правя оценка по достолепие.

Но замърсяването на въздуха, тежкият авто трафик, както и обществения превоз са нещо, върху което има още какво да се направи, с цел да бъде усъвършенстван. Твърде доста са старите, въпреки и красиви, само че неподдържани здания, тротоарите също са нещо, което прави типа на градовете неприветлив.

Далеч от визиите ни за актуален превоз е железопътният. Ние пътувахме до Велико Търново, Благоевград, София, Шумен, Несебър, Провадия, Сливен.

- Като туристи, или по отношение на активността ви?

- В някои случаи пътувахме за тренинги и семинари, срещи с други участници в програмата, в други – при другари или като туристи. В Сливен бяхме жури в училищен шампионат по британски.

- Докога сте тук и какво още ви следва?

- Аз /Едгарс/ съм до юни, а Хавиер до октомври. След Нова година ще работим в „ Къщата на куклите “, в Центъра за социална поддръжка в Аспарухово, а до края на задачата ще заснемем кино материал за пребиваването ни тук. Имам към този момент фрагменти, планираме изявленията с всички, с които ни срещна задачата ни тук. Можем да продължим виртуалните си срещи в уеб страницата на програмата https://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/opportunities/individuals/young-people/european-voluntary-service_bg

- След едногодишната си задача тук бихте ли пристигнали още веднъж в България

- Да, страната и хората доста ни харесват, има хубави места за туризъм, българите елементарно се сприятелявате./fvladislavovo.org
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР