От независим шофьор с лиценз да кара лимузина или такси

...
От независим шофьор с лиценз да кара лимузина или такси
Коментари Харесай

От шофьор на лимузина до джихадист единак - кой е нападателят със самоделна бомба от Манхатън

От самостоятелен водач с лиценз да кара лимузина или такси в Ню Йорк до нападател, задействал бомба в подлез към метрото в Манхатън и ранил себе си и трима души (включително полицай) близо до " Таймс скуеър " - по този начин обобщават американски издания и организации живота на 27-годишния Акайед Уллах, родом от Бангладеш, направил офанзивата през вчерашния ден.

Няма информация той да е бил следен от американски разследващи организации или да е бил обвързван с каквито и да било джихадистки групи. Пред проверяващи обаче е декларирал, че избрал мястото поради многото плакати, свързани с Коледа, и че го подтикнали въздушните удари на Съединени американски щати против " Ислямска страна " в Сирия.

Високопоставен източник на " Ройтерс ", поискал да остане неизвестен, споделя, че Уллах е дошъл в Съединени американски щати преди 7 години със фамилна виза ( " Ню Йорк таймс " написа, че това се е случило през 2011 година, без да прецизира кога). По-късно информацията беше доказана от Белия дом. Семейната виза допуска, че е имал родственици над 21 години, които са американски жители, прецизира Би Би Си.

Според проверяващите той се е саморадикализирал, евентуално гледайки ислямистка агитация онлайн. От друга страна няма информация за характерни материали, които може да са го подтикнали да създаде взривното устройство, което, считат американските влати, се е научил да прави онлайн. Според губернатора на щата Ню Йорк Андрю Куомо той е бил " вълк единак ", сходно на предходния нападател, узбекския преселник, прегазил пешеходци с камион по велоалея на 31 октомври. Осем души починаха при инидента.

" И двамата са били въодушевени от джихадистки групи като " Ислямска страна ", сподели Куомо. " И двамата са влезнали в интернет и са свалили информаця (как да си създадат бомба). И двамата не са хора, пристигнали (наскоро) оттатък океана. Живеят тук. Недоволни са. " Според него Уллах може да е бил " сърдит ", само че е мъчно да се каже дали от американската външна политика или е нещо, обвързвано със личния му живот в Съединени американски щати. Според източници на Си Ен Ен измежду проверяващите той е бил ядосан поради " израелското навлизане в линията Газа ", само че малкия екран не прецизира детайлности.

 От водач на лимузина до джихадист единак - кой е нападателят със самоделна бомба от Манхатън
© Amr Alfiky, Reuters

" Семейно насочен " квартал

Съседи на Уллах дефинират квартала му в Бруклин като " фамилно насочен " и с разнообразно население - както остарели жители от Италия и Полша, по този начин и мигранти от Китай, Индия и Бангладеш. Някои от тях описват, че са били постоянни посетители на празненства след рамадан. Друга съседка отбелязва, че не го е виждала от месеци, само че разказва дома му като спокоен и благоверен, що се отнася до ислямските обичаи.

Според генералния консул на Бангладеш в Ню Йорк той е живял с майка си, сестра си и двама братя в Бруклин със зелена карта. Роднини на нападателя описват, че татко му е умрял преди пет години. В. " Ню Йорк пост " написа, че откакто е бил водач сред 2012 и 2015 година (дотогава е имал лиценз съгласно нюйоркския регулатор), може да е работил за електрическа компания.

В Бангладеш полицията също се пробват да наблюдава роднините му и всевъзможни други негови познати, споделиха представители на локалните управляващи, представени от " Ройтерс ". Според шефа на полицията в страната Уллах, родом от град Читагонг в Южен Бангладеш, няма данни той да е правил каквито и да било закононарушения в страната си, където за последно е бил през септември.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР