От незапомнени времена досега, фаталната дата петък 13-и продължава да

...
От незапомнени времена досега, фаталната дата петък 13-и продължава да
Коментари Харесай

Петък 13-и: Митове и легенди

От незапомнени времена до момента, съдбовната дата петък 13-и продължава да провокира у доста хора неразбираемото чувство на примитивен боязън.

В международен мащаб, откриватели към момента търсят корените на суеверията за " черния петък ". Съществуват няколко хипотези: На тайната вечеря участват общо 13 души — Исус и 12-те апостоли. И до през днешния ден у доста нации съществува поверието 13 души да не сядат дружно на маса. Предателят Юда идва финален, тринайсети. Други напомнят, че Спасителят е разпънат точно в петък. Суеверието евентуално има връзка и с лунно-слънчевия календар, който би трябвало да има по 13 месеца в някои години, до момента в който Григорианският и лунният ислямски календар постоянно имат по 12 месеца в годината. Според други неприятната си популярност цифрата 13 дължи на античен скандинавски мит. 12 богове чествали във Валхала, домът на господ Один. Пакостливият господ на злото и огъня Локи нахълтал натрапен на празненството като 13-и посетител и подло умъртвил със стрела от имел бога на насладата Балдер. Земята потънала в мрак и печал.

В по-ново време ясно се откроява датата 13 октомври 1307 година, когато по разпореждане на френския крал Филип IV и папа Климент V биват задържани Жак дьо Моле, Великият Магистър на Ордена на тамплиерите, и хиляди рицари от ордена. Подложени на ужасни изтезания, те създали признания по обвиняванията в разкол, содомия и всевъзможни други закононарушения. Стотици били изгорени на клада, други били екзекутирани по-късно. От този ден нататък петък, 13-и е считан за неприятен и трагичен ден от почитателите на тамплиерите. В античен Рим магьосниците се събирали на групи от 12. Вярвали, че 13-ят в групата е самият демон. Според нумеролозите цифрата 13 " страда " поради неговата позиция след 12. Има 12 месеца в година, 12 зодиакални знаци, 12 богове на Олимп, 12 племена на Израел, 12 апостоли на Исус. В картите Таро 13-ата е картата на гибелта.

Страхът от цифрата 13 е мощен и през днешния ден.

Повече от 80 % от небостъргачите нямат 13-и етаж. Много летища пропущат 13-ата писта. Немалко хотели са без 13-и етаж или 13-а стая. Във Формула 1 няма болид с номер 13. Улиците във Флоренция нямат номер 13. 12 и половина или 12А звучи много по-нестресиращо. На 13 април 1970 година детонация на кислороден контейнер обърква проектите на совалката Аполо 13 за кацане на Луната. Совалката е изстреляна от ракетна площадка номер 39 (13 х 3). Екипажът, оживял по знамение, се завръща на Земята. Любителите на цифрите ясно съзират черна поличба — сумата от цифрите в датата на политане на ракетата, изписана по метода, общопризнат в Съединени американски щати (4-11-70), е 13. Часът на изстрелване на Аполо 13 е 13:13 американско време. Имената на някои от най-известните серийни убийци съдържат по 13 букви: Jack the Ripper, John Wayne Gacy, Charles Manson, Jeffrey Dahmer, Theodore (Ted) Bundy.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР