От неправителствената организация Институт за пътна безопасност са възмутени, че

...
От неправителствената организация Институт за пътна безопасност са възмутени, че
Коментари Харесай

ИПБ: Държавата си приписва заслуги, че се справя с войната по пътищата, но всъщност няма отношение

От неправителствената организация " Институт за пътна сигурност " са възмутени, че Държавната организация „ Безопасност на придвижването по пътищата “ си приписва заслуги за справяне с пътнотранспортния травматизъм у нас. Според инж. Богдан Милчев и екипа му понижението, за което се хвалят от ДА „ БДП “, не се дължи на някакви специфични ограничения, взети от Агенцията или от другите държавни институции. А то е, точно както демонстрира и статистиката, поради лимитираното напредване на жителите в епидемологичната конюнктура.

Ето и цялото мнение на Института за пътна сигурност:

През последните 10 години сме очевидци по какъв начин в края на всяка година Министерство на вътрешните работи излиза с прессъобщения, с които ни уведомява какъв брой добре се е справило с пътнотранспортния травматизъм. Тази година обаче тази чест е показана на Държавна организация „ Безопасност на придвижването по пътищата “. Година, в която мобилноста беше мощно лимитирана заради извърнредните ограничения първоначално и в края на годината. В същото време не са установени изключителни ограничения от страна на държавните институци за понижаване на пътно транспортния травматизъм с изключение на прецизно съблюдаване на оповестените „ LOCKDOWN “ интервали.

ДА “БДП “ си приписва заслуги, за които няма никакво отношение. Създаването на Агенцията беше плод на напъните на специалистите от Института за пътна сигурност, като една от задачите беше да се постави ред в статистическата информация /такъв до този миг няма/. Припомняме на ръководителите на ДА „ БДП “, че още през 2018 година Институтът за пътна сигурност даде данни, с които потвърди разминаване с повече от 40% сред регистрираните потърпевши лица от страна на Министерство на здравеопазването и Министерство на вътрешните работи. Реакцията на Министерство на вътрешните работи беше мигновена, като стопираха да дават на своя уебсайт информация за тежко потърпевшите лица с заплаха за живота. Намалението, за което се хвалят от ДА „ БДП “, не се дължи на някакви специфични ограничения, взети от Агенцията или от другите държавни институции. А то е, точно както демонстрира и статистиката, поради лимитираното напредване на жителите в епидемологичната конюнктура. През месеците януари, септемри и декември не се установи понижение, през останалите месеци се следи спад който варира от 17% до 49% през другите месеци, с което можем да обобщим, че средата, в която се прави придвижването по пътищата на България е неустойчива. Неустойчивата среда се харектеризира с непълен надзор, липса на дейно законодателство, липса на съгласуваност сред институциите и други Затова провокациите, през които ще бъдем изправени през 2021 година, са доста огромни и ние от ИПБ считаме, че ДА „ БДП “ продължава да не извършва главните си функционалности, заради които беше основана. Отново подсещаме, че една от аргументите да бъде основана Държавната организация беше точно тежкия случай край град Своге и не бягаме от отговорността, че за основаването ѝ съществена роля изигра точно ИПБ.

Агенцията трябваше да сътвори осведомителна система, с която да реализира мониторинг върху активността на всички институции, виновни за пътната сигурност, както и да координира техните дейности.

Такава не е основана до този миг.

- трябваше да извърши оценка на риска на цялата ни транспортна система, на база на която да предприеме и съответните коригиращи дейности.

Такава оценка за момента не е осъществена.

- трябваше да сътвори нов Закон за придвижване по пътищата, в който да бъдат регламентирани и новите връзки сред институциите и потребителите на транспортната система.

Такъв Закон не беше основан.

- трябваше да сътвори правила за реализиране на извънсистемен надзор върху строителството на пътищата, осъществяване на изпитите и контрола на придвижването по пътищата.

Такъв извънсистемен надзор не е основан до този миг.

В умозаключение подсещаме на вицепремиера Томислав Дончев, който е виновен за активността на тази организация, че статистическите победи няма да ни предпазят от нови произшествия като този край град Своге, при който институциите не си бяха свършили работата. Необходими са незабавни кадрови и структурни промени в ДА „ БДП “, тъй като бездействието от негова страна ще ни докара до нови такива.
 ИПБ: Държавата си приписва заслуги, че се оправя с войната по пътищата, само че в действителност няма отношение

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР