От неправителствената организация Антикорупционен фонд излязоха с още разкрития чрез

...
От неправителствената организация Антикорупционен фонд излязоха с още разкрития чрез
Коментари Харесай

Документи развенчават обяснението на Артекс за сделката с Цветанов

От неправителствената организация " Антикорупционен фонд " излязоха с още разкрития посредством оповестени документи по отношение на аферата " Апартаментгейт ", в основата на която е ръководителят на парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов.
В основата на новите изказвания стоят оповестени нотариални актове, на база на които " Антикорупционен фонд " в действителност влиза в несъгласие с публично пояснение от юристите на " Артекс " по отношение на договорката за жилището на Цветанов. " Антикорупционен фонд " показва, че " в нотариалният акт не е разказано положение на парцелите т.е. не е уговорена цена за обзавеждане или по-високо качество или по-висока степен на довършеност на довършителни работи на парцелите на ул. „ Елемаг “ (прехвърлени от Цветанови на „ Артекс “), спрямо парцелите на ул. „ Латинка “ (придобити от Цветанови) ". Същевременно юристите на " Артекс " от " Пенков, Марков и сътрудници " разгласиха мнение, в което се споделя: " Апартаментът на ул. „ Латинка “ е новопостроен, до момента в който получените в подмяна два по-малки жилището са с усъвършенствания и добре обзаведени , а също така към тях е трансферирана и собствеността върху прилежащите идеални елементи от терена. Горните ценообразуващи фактори (локация на обектите, степен на комплектност и подобрения) обосновават равностойността на обектите, предмет на подмяна, заради което плануваното изравнително заплащане регистрира само разликата в квадратурата на сменените обекти (около 40 кв. м. – по към 1280 евро на кв. м., което с оглед предмета и спецификата на договорката се явява доплащане на пазарно ниво) ".
Според неправителствената организация " по-евтините “ парцели на Цветанов т.е. двата му жилището, които дава за новия на " Артекс ", са сменени на данъчна оценка (287 438,80 лева.) и незабавно по-късно са продадени на съвсем двойна цена (470 000 лв). Тази цена е с 183 000 лева над данъчната оценка. Ако на датата на продажбата по-евтините парцели (с обща жилищна повърхност 192,76 кв.м. в постройка по-старо строителство + 2 паркоместа в двора към постройката, с обща повърхност 33,32 кв. м.) са коствали най-малко двойно на данъчната оценка, каква е била действителната цена на по-скъпите парцели (240 кв.м. апартамент + 33,40 кв.м. преддверие и лична асансьорна шахта + двоен солиден гараж с повърхност 42,60 кв.м.) в сутерена на една от най-луксозните жилищни здания в София, питат от " Антикорупционния фонд ".
От " Антикорупционен фонд " напомнят, че Цветанов е доплатил 100 000 лв. и питат: " Ако цената е няколко пъти по-висока, не би ли следвало и доплащането да е по-високо? "
Неправителствената организация задава и различен въпрос, обвързван със договорката: " При състояние че " Артекс Инженеринг 2000-5 " ООД е закупило парцелите на ул. " Латинка " (бел. ред. - които по-късно Цветанов купува) за 560 830 лева от Мирянови (бел. ред. - притежателите на " Артекс " ), по каква логичност ги заменя с Цветанови на същия ден, при цена по данъчна оценка? "
От " Антикорупционния фонд " означават, че трите покупко-продажби (1. Мирянови продават на " Артекс Инженеринг 2000-5 " парцелите на " Латинка " ; 2. " Артекс Инженеринг2000-5 " заменят парцелите на " Латинка " с парцелите на Цветанов на ул. " Елемаг " и Цветанов доплаща 100 000 лева; 3. „ Артекс Инженеринг 2000-5 “ ООД продава на някогашния чиновник на ГЕРБ Симеон Емилов Велков и брачната половинка му добитите от Цветанови парцели на ул. " Елемаг " ) са изповядани в един и същи ден и час, с поредни номера и при еднакъв нотариус. Това са ясни знаци за авансово контрактувани покупко-продажби, а не такива, учредени на пазарна логичност, е заключението на неправителствената организация.

" Каква е житейската и правната логичност на това тройно прекачване (две продажби и една замяна), вместо сем. Мирянови да продаде парцелите на ул. " Латинка " на Цветанови, а Цветанови да продадат парцелите си на ул. „ Елемаг “ на Велкови? При това състояние каква е ролята на сдружението медиатор „ Артекс Инженеринг 2000-5 “ ООД в връзките сред Цветанов и някогашния му зависещ Велков, изключително като се има поради, че сдружението е записано през 2013 година и е без никаква активност до датата на договорката?
В цялата скица на прекачване на парцели сред три страни има ли въобще договорка, която можем да приемем за “истинска и действителна цена”, както са заявили страните по покупко-продажбите и са удостоверили с подписите? ", питат още от неправителствената организация.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР