От неоправдана радикална смяна на модела до намаляване риска за

От неоправдана радикална смяна на модела до намаляване риска за ...

Финансирането на партиите от бизнеса – неоправдана и радикална промяна.


От неоправдана радикална смяна на модела до намаляване риска за българската демокрация. Такива са оценките на анализатори за новия хибриден модел на ГЕРБ и ДПС за финансиране на партиите, които беше приет на второ четене в четвъртък от парламентарната комисия по бюджет и финанси.

"Преминаването към такава радикална смяна на модела в момента е неоправдано“, смята доцентът от Софийския университет Даниел Смилов.

Той подчерта, че няма спешен повод за такава промяна. Припомни, че референдумът за намаляване на субсидията на 1 лев беше неуспешен и затова според него резултатите може да се изтъкват като причина за промените.

“И въпреки това се бърза. Молбата ми е за намаляване на тази спешност и замисляне на последиците", каза Смилов по време на самото заседание на бюджетната комисия.

Ваня Нушева от „Прозрачност без граници“ също изтъкна, че резултатът от референдума не би могъл да се нарече воля на народа, защото 36% от всички имащите право на глас подкрепиха субсидия от 1 лев на допитването, което се проведе преди 3 години.

Източник: mediapool.bg