Съкратените шофьори на камиони в Жълто ще имат трудно време да намерят работа като тази, която току-що загубиха

...
От неделя Марк Ропър, шофьор на камион от 32 години,
Коментари Харесай

От неделя Марк Ропър, шофьор на камион от 32 години, е без работа, заедно с 30 000 негови колеги във вече несъществуващата транспортна компания Yellow.

Ропър, който навършва 59 години през октомври, каза, че не е готов да се пенсионира и вече е започнал да кандидатства за работа на друго място. Но работата с камион, която имаше в един от регионалните превозвачи на Yellow — тази, която му позволява да вижда семейството си всяка вечер — е трудна за намиране в транспортния бизнес, много по-рядко срещана от работните места, които поддържат шофьори на пътя седмици наред, движейки пълни ремаркета с товари.

Ропър каза, че компанията не му е казала нищо за прекратяване. Той е работил 28 години в Holland Freight, която Yellow купи през 2005 г.

„Мисля, че моето обезщетение е безработицата, която току-що подадох“, каза той пред CNN. "Но те не ни казват нищо."

Роупър вече е започнал да кандидатства за работа в други синдикализирани транспортни компании, включително работа на непълен работен ден в UPS и шофьорска работа в ABF Freight и TForce. Но има някои компании, в които той предпочита да не кандидатства.

Разликата е в конкретния сектор на транспортната индустрия. Yellow, ABF и TForce всички са това, което е известно като LTL или превозвачи за по-малко от камиони. Те обработват товари с размер на палет чрез мрежа от терминали. В резултат на това шофьорите са по определени маршрути през деня и повечето се прибират всяка вечер, както направи Ропър.

Но това е само отрязък от индустрията.

Спане в кабини, къпане на спирки за камиони

Превозвачите на камиони, които превозват пълни ремаркета с товари, съставляват сектор най-малко пет пъти по-голям от частта LTL от бизнеса. Почти всички компании в < /strong>секторът на камионите наема служители, макар и само поради годишното текучество на шофьори, което е средно между 55% ​​до 60% и може да достигне до 100%, според Сатиш Джиндел, консултантт в камионите.

Това отчасти се дължи на факта, че шофьорите на камиони често са на път седмици наред, премествайки едно ремарке, пълно с товари от точка А до точка Б, след което качват следващия товар в близката точка В, за да го откарат до точка D, и нататък и На. Шофьорите обикновено спят в легла, които са в задната част на кабините им и се къпят – когато могат – на спирките за камиони.

За разлика от тях превозвачите с по-малко от камиони имат относително ниско текучество на шофьори, средно от 18% до 20%, според Jindel, което означава, че тези работни места, които вече са по-малко на брой от работните места за камиони, са отворени далеч по-рядко.

Изтощителният живот далеч от дома е причината Роупър да предпочете да стои далеч от този сегмент от индустрията, въпреки че каза, че ще поеме работата там, ако се стигне дотам.

„Не искам да съм далеч от семейството си. Семейството означава за мен повече от всичко, особено напоследък. Загубих майка си и втория си баща от Covid и баща си по-рано тази година“, каза той.

Отглеждане на семейство с работа на камион

Като цяло товарният транспорт се забави през последната година. През 2021 г., с ограничени възможности за пътуване и социални събирания, американците харчеха пари за стоки, а не за услуги, за да помогнат за запълването на празнотата. И практически всеки предмет в дома е бил на камион в някакъв момент, преди да бъде закупен.

Но с възможностите за социални изживявания, които се отварят отново, пазаруването на стоки, които трябва да бъдат транспортирани с камион, се забави, удряйки индустрията на камионите. LTL доставките са намалели със 17% между 2021 г. и 2022 г. и с още 5% през първото тримесечие в сравнение с първото тримесечие година по-рано, според Том Найтингейл, главен изпълнителен директор на AFS Logistics, трета логистична фирма, която предлага товари на стойност около 11 милиарда долара годишно с различни транспортни компании от името на изпращачите.

Yellow не отговори на въпросите на CNN какво планира да направи за работниците си или кога може да подаде молба за банкрут. Компанията обвини за проблемите си неспособността да постигне нова трудова сделка със синдиката Teamsters, който представлява 22 000 работници в Yellow, включително Roper. Профсъюзът казва, че проблемът е в лошо управление от страна на корпоративните лидери на Yellow и че синдикатът е предоставил отстъпки на стойност милиарди долари на Yellow в опит да запази компанията жива.

Работата на Роупър с камион, за която той каза, че му е плащала около 78 000 до 80 000 долара годишно през последните години, му е помогнала да отгледа семейство от шест деца на възраст от 37-годишен син с увреждания до 12-годишен син, който е все още вкъщи. Той има 18-годишна дъщеря, която ще започне да учи в колеж по-късно този месец. Той каза, че вече е получил положителен отговор от някои от LTL превозвачите, към които е кандидатствал, така че е обнадежден.

Но ако това не се получи, каза той, ще обмисли търсенето на работа в сектора на товарните камиони.

„Аз съм от хората, които ще направят каквото трябва за семейството си“, каза той.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР