От неделя до началото на август ще траят работите по

...
От неделя до началото на август ще траят работите по
Коментари Харесай

Започва дългоочакваното разширение на бул. "Тодор Каблешков"

От неделя до началото на август ще траят работите по разширението на част от основния столичен бул. " Тодор Каблешков ", заяви кметът Йорданка Фандъкова. Първият сектор е от бул. " България " до ул. " Луи Айер " и е с дължина 1 км. Освен него, цялостното уголемение на " Тодор Каблешков " е разграничено на 7 елементи, като в последна сметка задачата е той да се свърже с бул. " Черни връх ". Изпълнител на плана е " Трейс груп ", а цената на строителните действия сред бул. " България " и " Луи Айер " е 11 млн. лева. Булевардът няма да бъде затварян, защото разширението ще се прави напълно в неговата южна страна. Гаранционният интервал след приемането на обекта ще бъде 8 години.   

" Тодор Каблешков " е една от най-важните артерии в София и е част от така наречен вътрешен кръг, който би трябвало да извежда трафикът в града към Околовръстното шосе. Обещанията за неговото уголемение и продължение вървят от години, още от времето на настоящия министър председател Бойко Бориков като кмет на столицата. Специално секторът сред бул. " България " и " Луи Айер " трябваше да е подготвен през 2018 година, само че работите бяха отсрочени за планът да се извърши в цялостния си обем - с създаване на трамвайно трасе.

Днес Фандъкова разяснява, че работата стартира едвам в този момент, тъй като подготовката за тези планове била дълга и обвързвана с огромни вложения. " Само за отчужденията в сектора от един километър на " Тодор Каблешков " до " Боянски водопад " сме вложили към 11 млн.лв. Това не се вижда и хората не го знаят. Строителството се вижда, само че отчужденията са свързани с доста старания ", разясни кметът.
" Заедно с разширението на този сектор работим доста интензивно за обезпечаване работата и в идващия участък- от " Луи Айер ", през бул. " Черни връх " до бул. " Симеоновско шосе ". В момента отчуждаваме интензивно, работим дружно с основния проектант и кметовете на региони за придобиване на терените. В идващия сектор става въпрос за 116 парцела като 34 от тях към този момент са платени. Инвестирали сме към 3 млн.лв. до този миг, само че следва отчуждението на още парцели, сподели още Фандъкова.

Според основният архитек Здравко Здравков планът е изработен по този начин, че по бул. " Тодор Каблешков " да бъде споделено придвижване на коли, пешеходци и велосипедисти като част от напъните на общината да построява по актуален метод улиците и булевардите.  " Велосипедистите ще имат от двете страни еднопосочна велоалея с широчина от 1,5 м. Велосипедистите и пешеходците ще бъдат ситуирани на обособени равнища. По този метод имаме бул. с профил към 38,5 метра, с два тротоара по 5 метра за пешеходци, с озеленяване, с бус лента, с място за велосипедно прекосяване. По средата оставаме профил, да дадем опция да се развие в бъдеще трамвай, който е извънредно значим за града, тъй като ще даде опция за връзка от бул. " Овча купел " до метростанцията " Св. Климент Охридски ", сподели Здравков.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР