От неделя (15 декември) влиза в сила новият график за

...
От неделя (15 декември) влиза в сила новият график за
Коментари Харесай

Новият график за движение на влаковете влиза в сила от неделя

 От неделя (15 декември) влиза в действие новият график за придвижване на влаковете на " БДЖ-Пътнически транспорти “ ЕООД. В множеството райони на страната се резервира до момента настоящият график за придвижване, а за възстановяване на обслужването са усъвършенствани връзките на влаковете в съществени гари и е повишен броя на пътническите композиции по някои посоки.

При правенето на новата транспортна скица, националният железопътен транспортьор всяка година съгласува придвижването на бързите и пътническите влакове с регионалните и общинските администрации по места.

Проектът на графика беше оповестен за публично разискване още през месец май, а преди осъществяване на срещите с регионалните и общинските администрации през септември, на формалната интернет страница на БДЖ (www.bdz.bg.) беше качен и обновеният вид. Това се прави за възстановяване на транспортното обслужване на популацията, по тази причина и огромна част от направените промени в разписанието на влаковете са съобразени с постъпили оферти от тяхна страна. Друга част от измененията са свързани с обосновани претенции на постоянни клиенти, а трети - с повишение рентабилността на транспортите и ефикасното потребление на наличния преносим състав.

През идната година ще бъде повишен размерът на транспортите, заложен в подписания контракт с страната за осъществяване на публични транспортни услуги. Превозът на пасажери ще се прави с общо 579 влака, от които: 14 интернационалните бързи влака (като 2 от тях ще се движат единствено през летния сезон), 77 бързи влака (4, от които ще се движат единствено в избрани дни от седмицата), 135 пътнически влака и 353 крайградски пътнически влака, някои от които ще се движат единствено в избрани дни от седмицата или избрани интервали от годината.

С въвеждането на новия График за придвижване на влаковете ще бъде повишен броя на пътническите композиции по някои посоки, както и ще бъдат доста усъвършенствани връзките на влаковете в някои от главните възелни гари, като времето за изчакване в гарите е доста понижено.

Бързият трен " Чайка " София-Бургас-София, който пътува през Подбалканската железопътна линия, към този момент ще се движи всеки ден, като ще изминава дистанцията сред столицата и морският град за по-малко от шест часа.

Движението на влаковете в секторите с максимален брой пасажери в работните дни ще се реализира на чести шпации и през 2020 година, главно по направленията София-Перник-София, София-Лакатник-София, Пловдив-Асеновград-Пловдив.

С влизането в действие на новото разписание се резервира ежедневното придвижване на директния интернационален трен от Истанбул за София, както и интернационалната връзка София- Крайова, която се реализира със утринния трен София-Видин и обедния Видин-София.

През летния сезон (от м. юни до м. октомври), се възнамерява да се резервира придвижването на сезонния трен Солун-София-Солун. Влакът отпътува от София в петък и идва в Солун в събота заран, а в противоположната посока потегля от Солун в неделя вечер и идва в София в понеделник заран.

За пътуващите по направлението София-Букурещ директните вагони още веднъж ще се движат единствено през лятото, а през останалото време ще се постанова пасажерите да се прекачват на гара Русе на и от мотриса, която ще се движи по маршрута Букурещ-Русе-Букурещ.

За възстановяване обслужването на клиентите и основаване на опция за комфортни връзки с влакове в други посоки, интернационалните влакове София-Букурещ-София и София-Истанбул ще отпътуват от началните си гари с два часа по-рано от досегашното си разписание.

По направлението София-Белград напредването с директния трен от София ще се реализира също единствено през летния сезон.

При създаването на новото разписание, транспортната скица и интервалите на придвижване на влаковете са съобразени в оптималната степен с размерите и структурата на транспортите, както и с техническите благоприятни условия и потенциала на преносимия състав.

В Графика са взети поради и плануваните по-мащабни поправки по железопътната инфраструктура, с оглед при тяхното пускане, корекциите в маршрутите и разписанията на влаковете да са минимални. Например за сектора София-гара Искър- Казичене-Елин Пелин, поради осъществяваните поправки са създадени написания на влаковете по различен маршрут през гара Подуяне. Това е направено, с цел да бъдат избегнати бъдещи промени в разписанието на влаковете, движещи се по цялата южна жп мрежа.

Поради постъпили обосновани претенции след нужния софтуерен период за спомагателни промени в разписанието на някои влакове, които пътуват в разнообразни райони на страната, тези корекции ще бъдат осъществени от 1-ви януари 2020 година

Подробна информация за новия График за придвижване на влаковете клиентите на " БДЖ-Пътнически транспорти “ ЕООД могат да получат от чиновниците на гишета " Информация " и билетните каси във всички железопътни бюра и гари в страната, на националния информативен телефон 0700 10 200 или от електронния справочник на формалната интернет страница на сдружението: www.bdz.bg.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР