От Комитета на министрите са дали срок на България до

...
От Комитета на министрите са дали срок на България до
Коментари Харесай

До 1 октомври България трябва да предложи изпълнение за 9 решения на ЕСПЧ

От Комитета на министрите са дали период на България до 1 октомври да е подготвена с оферти по осъществяване на девет решения . Това съобщи заместник- шефът на Отдела за осъществяване на решенията на Европейски съд по правата на човека в Страсбург Клер Оуви.

Това стана ясно по време на кръгла маса по осъществяването на решенията на Европейски съд по правата на човека по групата каузи С.З. против България и Колеви против България .

Припомняме, делото " Колеви против България " е за убийството на прокурор Никола Колев. Делото С.З. е от похитена българка, която се оплаква от постепенно и неефективно правораздаване.

" Ако дотогава не бъдат показани удовлетворителни оферти за решаването на тези два разпознат казуса, то тогава Комитетът на министрите ще одобри междинна резолюция, което не е добре за интернационалната репутацията на България , във връзка със отбрана правата на индивида ", съобщи Оуви.
 10 организации с писмо до Европейска комисия сигнализират за заплаха за българския съд
10 организации с писмо до Европейска комисия сигнализират за заплаха за българския съд

Години наред не се извършва решение на Европейски съд по правата на човека по делото " Колеви "

Възможни ограничения по осъществяването на решението на делото в Европейския съд за правата на индивида (ЕСПЧ) " Колеви против България ", ще бъдат разисквани в петък, след което може да има и подобаващи законодателни решения.

При откриването на форума правосъдният министър Данаил Кирилов съобщи, че осъществяването на решенията на Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ) е измежду главните цели на българската страна през последните години.

" То е освен обвързване на България по член 46 от Конвенцията за правата на индивида, само че и съществена причина за недопускане на бъдещи нарушавания и ефикасна гаранция за главните права на индивида ", сподели Кирилов, представен от своя пресцентър.
 Кирилов трансферира топката на Народно събрание за следствието на
Кирилов трансферира топката на Народно събрание за следствието на " тримата огромни " в Темида

Парламентът би трябвало да вземе окончателното решение

Решенията по двете каузи засягат систематичния проблем за неефективното наказателно произвеждане в България и неналичието на гаранции за без значение наказателно следствие против Главния прокурор .

По време на разглеждане на упоменатите каузи бяха изяснени няколко съответни недостатъци на нашата правосъдна система:
- единствено прокуратурата може да реши дали да се организира наказателно преследване; - основният прокурор и неговите заместници могат да анулират всяко решение, взето от различен прокурор, което не е било предмет на разглеждане от съд; - жертвите не могат да оспорят пред съда отводите на прокуратурата да образува досъдебно произвеждане или да повдигне обвинение; - основният прокурор не може да бъде краткотрайно отхвърлен от длъжност; - основният прокурор може да въздейства на Висшия правосъден съвет ( " Висш съдебен съвет " ) и на прокурорската гилдия на Водоснабдителна система. Членовете на Висш съдебен съвет могат да взимат решения по отношение на кариерата на прокурорите и назначението на висшестоящи прокурори (които могат да имат допир с следствие против основния прокурор) и по отношение на отстраняването на основния прокурор от служба.
Правосъдният министър посочи, че на 14 юни 2019 година обществено е показал Закон за промени на Наказателно процесуалния кодекс (НПК) - за опцията да бъдат съдени " тримата огромни " в правосъдната власт. По думите му този вид е съгласуван с настоящата Конституция и дава отговор на рекомендациите от Механизма за съдействие и инспекция на Европейския съюз и на решението по делото Колеви против България.
 Кирилов предлага следствие на
Кирилов предлага следствие на " тримата огромни " след позволение на Висш съдебен съвет

Отправени бяха рецензии, че в предложенията липсва логичност

Според осведомени, в плана за смяна на Наказателно-процесуален кодекс към условията за отчетност на основния прокурор се " пришиват " и ръководителите на Върховен касационен съд и на Върховен административен съд.

Според думите на Кирилов е значимо да потвърдим висок стандарт и подготвеност да се извършват решенията, да бъдем пълноправен член в Европейски Съюз.
 Кирилов предлага следствие на
Кирилов предлага следствие на " тримата огромни " след позволение на Висш съдебен съвет

Отправени бяха рецензии, че в предложенията липсва логичност

Директорът на Националния институт на правораздаване (НИП) Миглена Тачева, която е хазаин на кръглата маса, посочи, че НИП дружно с правосъдното ведомство и прокуратурата изготвя разбори. Целта им е основаване на трайна процедура и обрисуване на решенията на Европейски съд по правата на човека, относими към успеваемост на следствието .

Двудневният конгрес се провежда взаимно от Отдела за осъществяване на решенията на Европейски съд по правата на човека към Съвета на Европа и Министерство на правораздаването .

Във форума вземат участие съдии от Конституционния съд, Върховния касационен съд, апелативните съдилища, Специализирания углавен съд, Софийски градски съд, прокурори от Върховна касационна прокуратура.

Има представители на Висшия правосъден съвет, Министерството на външните и на вътрешните работи, Комисията по правни въпроси към Народното събрание, представители на националния омбудсман, както и преподаватели по конституционно право и наказателно-процесуално право, както и представител на Европейската комисия.

От страна на Съвета на Европа - Йонко Грозев, арбитър в Европейски съд по правата на човека , Клер Оуви, зам. шеф на Отдела за осъществяване на решенията, Димитрина Лиловска и Любов Стойчева, адвокати в отдела за осъществяване на решенията .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР