От най-древни времена хората са оценили стойността на скъпоценните и

...
От най-древни времена хората са оценили стойността на скъпоценните и
Коментари Харесай

Ахат - значение, свойства, ползи

От най-древни времена хората са оценили цената на скъпоценните и полускъпоценните камъни и са ги превръщали в амулети, украшения, разменна монета, подарък с висока стойност.

Сред тях изключително високо скъп е ахатът. Това не е инцидентно. Няма различен драгоценен камък, обагрен толкоз красиво и нашарен от природата по този начин изобретателно. Концентричните пластове в необятното многообразие на цветове и текстури приковава погледа и удивлява освен ценителите на прелестния кристал.

В антични времена вярвали в магическите му качества да утоли жаждата и да пази от тресчица. Магьосниците в Персия употребявали ахат, с цел да предотвратят опустошителни стихии, съгласно легендите.

Понтийският цар Митридат основал колекция от 3 хиляди ахатови купи. Това приказва за изключителната полезност на тези съдове, които били колекционирани по-късно във Византия и от европейските аристократи през Ренесанса. Днес френският Лувър се гордее със своята сбирка от такива изящни съдове.

Какво съставлява ахатът, по какъв начин и къде се образува са въпроси, които извикват любознание измежду ценителите на красиви минерални формирания.

Същност и конструкция на ахата

Ахатът е полускъпоценен камък, който е пъстроцветна форма на халцедона. С термина халцедон се значи силициевият диоксид, намиращ се под формата на микроскопични влакнести кристали от кварц. Слой по пласт тези дребни кристалчета се свързват и образуват концентричните линии или други шарки, които виждаме в ахата.

Физическите му качества са като на кварца. Многоцветните шарки, с които се отличава, се виждат най-добре когато е срязан на пластове или гладък. Формата им е друга, срещат се като жилка, натеци, геоди и други.

Ивиците им могат да бъдат ситуирани концентрично, паралелно или композиция от двата вида. Може да се оформят разнообразни красиви картини, прилични на пейзажи или на фини водни водорасли. Оцветяването се дължи на разнообразни окоси в тях.

Какви цветове и по какъв начин ще се подредят те в камъка зависи от условия като налягане, температура и минерални съединения в първичния флуид.

Ахатът е неповторимо образувание на природата. Няма повтаряне в цветовете и вътрешното оформление.

Най-важната научна характерност на ахата е твърдостта му - 6. 5 - 7 по скалата на Мос, както и триъгълната му кристална конструкция.

Ахатът се среща във възлести места в скали като вулканична лава. При разтваряне те разкриват неподражаемо многообразие от цветове и орнаменти, както и присъщи единствено за ахата линии, които го отличават от други форми на халцедона.

Образуване на ахата

Ахатът се отсрочва като вторично образувание в празните кухини в скалите, наричани везикули. Ахат по принцип може да се образува в кой да е вид канара, само че в реалност се среща главно в антична вулканична лава. В самата лава е имало джобове от капаниран газ. С течение на времето този газ изтичал през пукнатините, които се образували разследване на изстиването на лавата. Кухите места останали празни.

Пукнатина може да се образува и при неравномерно изстудяване на лавата. Тези кухини се запълнили с флуиди, които носели силициеви молекули като суспензия, както и други минерални примеси. При пренасищане на концентрацията на силиций започвало образуване на консистенция, сходна на желатин, която се отлагала по стените на кухините и след това кристализирала там.

Процесът се повтарял доста пъти до изпълване на везикулата до край или пък до момента в който се изчерпят богатите на силиций флуиди. При добър баланс сред силиция и минералните примеси, цялата празнина бива запълнена с редуващи се линии.

При дефицит на примеси или смяна в налягането и температурата тогава процесът завършвал с формиране на еднокристален кварц или друга форма на силиция.

Свойства и значение на ахата

 изгоди от ахат

Освен естетическите си качества, ахатът има и други потребни свойства, които хората откриват и употребяват от антични времена.

Към мистичните му свойства може да се причисли способността да усъвършенства възприемането и да подтиква аналитичното мислене. Този камък обезпечава салдото сред физически, прочувствени, интелектуални и духовни положения. Смята се, че може да спре военни спорове, насърчавайки положителната воля.

Мощните му качества на прочувствен врач са били неоспорими в древността. Хората вярвали, че притежаването на този камък ще насърчи достолепия като почтеност и устойчивост, ще балансира паметта. Това е камък на надарените хора, тъй като усилва качествата им. Той е също камък - страж на бременните дами, пази както майката, по този начин и плода.

Ако се държи в ръка, облекчава главоболието и замайването. Повлиява добре температурни положения, в случай че се сложи върху черепа. Успокоява главоболието и замайването.

Уморени и възпалени очи се релаксират като върху клепача се слагат части обработен ахат.

При разстройства в равновесието се предлага да се пие вода, в която минералът е прокиснал 1 нощ. При бодърствуване също се предлага да се сложи покрай леглото ахат, както и за привличане на приятни сънища.

Тъй като се приема за камък, гарантиращ нравствен мир и успокоение, ахатът е камък на дома и фамилията. Той пази и от енергиен вампиризъм. За да се усилят неговите лечебни и вълшебен сили се предлага той да се вгради в камери. Поверията гласят, че той носи здраве и дългоденствие на своя притежател и го пази от уроки.

Като един от най-старите лечебни камъни, ахатът се е употребявал за лекуване на сложни за повлияване заболявания, като тези на панкреаса. Той усъвършенства и кръвообращението, съгласно типа и цветовете има и спомагателни свойства.

Видове ахати и техните изгоди

Ахат синя дантела

Това е гальовен успокоителен, който поражда успокоение. Подпомага милосърдието, задейства гърлената чакра. Физическото му потребление е за облекчение на артритни болки, главоболие, храносмилателни проблеми, въздейства на растежа.

Мъхов ахат

Този тип е изключително потребен за градинарски амулет. Добър балансьор на страстите и врач на сърдечни проблеми. Може да се употребява за позитивния напредък на растенията, носи благосъстояние и обилие в живота.

Ахат Ботсвана

Този камък се приема като поръчител на смяната. Той оказва помощ за позитивното приемане на всевъзможни промени в живота. Затова се употребява за облекчение на депресивни положения, зависимости и потиснати прочувствени положения. Полезен е за нервната система.

Огнен ахат

Това е камък на отбраната и силата. Облекчава страховите положения и подкрепя духовния прогрес. Лекува кръвоносната, лимфната система и чревния тракт. Има необикновен и разноцветен искра.

Ахат Орлово око

Този тип ахат усъвършенства творчеството и ускорява интелекта. Носи шанс и защото е камък на съхранението, той усилва дълголетието.

Други обстоятелства за ахата

Според експертите с наименованието халцедон се дефинира твърдият пъстър кварц със ярък цвят. Всички пъстри разновидности имат лични имена. Най-известни са ахатът с цветни ивици; ониксът с бели и черни пластове; карнеолът с жълто-оранжев или червеникаво-оранжев цвят, поради наличието на желязо; хризоколът, оцветен в синьо-зелено.

Интересна вариация е Алеповият ахат с кръгообразни форми и точки по средата. Дендритовията ахат има шарки, сходни на мъх. Древните египтяни познавали и употребявали ахата още преди 3 хиляди години. Днешните залежи на ахат са основно в Германия, региона Идар - Оберщайн.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР