От Националното представителство на студентските съвети (НПСС) към висшите училища

...
От Националното представителство на студентските съвети (НПСС) към висшите училища
Коментари Харесай

Студентските съвети се противопоставиха на решението за спирането на топлата вода в три столични квартала

От Националното посланичество на студентските препоръки (НПСС) към висшите учебни заведения у нас оповестиха, че са приели позиция за решението на " Топлофикация София " ЕАД за спиране на доставянето на топлинна сила в кварталите - " Студентски град ", " Малинова котловина ", " Дървеница " и " Витоша ", за интервал от 60 календарни дни - от 15 юни до 15 август 2020 година

Позицията на НПСС е до кмета на София Йорданка Фандъкова , до изпълнителния шеф на " Топлофикация София " ЕАД Александър Александров, до омбудсмана Диана Ковачева, до кмета на регион " Студентски " Петко Горанов и до ректорите на висшите учебни заведения.

" С актуалното писмо ние, студентските представители на висшите учебни заведения в България, бихме желали да изразим безапелационното си противоречие с по този начин взетото решение, което ще лиши хиляди студенти, докторанти, курсанти и специализанти от опцията да имат достъп до топлинна сила за интервал от 60 календарни дни. Запознати сме, че профилактики се правят годишно, само че срокът, в който живущите нямат достъп до топлоенергия, в никакъв случай не е бил по-дълъг от 14 календарни дни ", прецизират от националното посланичество.

" Безпрецедентната обстановка ще сложи хиляди учащи, сред които и фамилии с деца, не просто в неприемливи условия за живот, само че и би представлявала риск за тяхното здраве в изискванията на епидемиологична конюнктура ", декларират от НПСС. И означават, че формалният завършек на изключителното състояние ще настъпи на 14 юни, само че заплахата от болест с ковид няма напълно да премине, а поддържането на висока персонална хигиена и постоянното миене на ръце е един от главните фактори за попречване на неговото разпространение.

Нещо повече - оповестеното начало за осъществяване на цялостна реорганизация съответствува с началото на изпитната сесия за хиляди студенти . В този интервал те прекарват по-голямата част от времето си в своите общежития, защото би трябвало да се приготвят за сполучливо явяване на своите семестриални изпити. Докато семействата в кв. " Витоша ", кв. " Малинова котловина " и в кв. " Дървеница ", биха могли да разчитат на други източници на топлоенергия /например електрически бойлери/, то живеещите в общежитията в кв. " Студентски град " ще бъдат напълно лишени от нея за целия двумесечен интервал, защото не разполагат с бойлери, показват от управлението на студентските препоръки.

От НПСС осведомят, че студентите са инициирали подписка против решението за спиране на доставката на топлинна сила в кв. " Студентски град ", само че също по този начин изричат и своята подготвеност да излязат на митинг при положение, че настояванията им не бъдат задоволени . Поради тази причина настояваме за незабавна анулация на взетото решение и разчитаме, че хиляди учащи няма да бъдат лишени от естествени условия за живот в посочения интервал от време. Очакваме рехабилитацията да бъде отсрочена във времето и да бъдат подхванати всички нужни ограничения за попречване на повреди. Също по този начин се надяваме в бъдеще, преди вземането на сходни решения, да се търси по-широк разговор с хилядите живеещи в кв. " Студентски град ", които разчитат само на " Топлофикация София " ЕАД за подаването на топлинна сила, декларират от НПСС.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР