От Националният статистически институт (НСИ) очакват близо 70% от населението

...
От Националният статистически институт (НСИ) очакват близо 70% от населението
Коментари Харесай

НСИ очаква 70% от населението да се преброи електронно

От Националният статистически институт (НСИ) чакат близо 70% от популацията да се възползва от електронното броене през идната година.

Това съобщи в утринния блок на БиТиВи шефът на дирекция " Демографска и обществена статистика " Магдалена Костова. Вчера Национален статистически институт стартира пробно броене у нас. То ще се организира единствено посредством електронна преброителна карта, като единствено за 24 ч. към този момент малко над 2100 души са попълнили анкетните карти.

Тя регистрира, че преди 10 години близо 42% популацията са избрали електронната форма. При това броене се чака още повече.

Всички, които желаят да се преброят, могат да го създадат до 30 април онлайн.

Преброяването на популацията и жилищния фонд е самобитна " генерална подготовка " на същинското - 18-то подред в историята на страната ни. Това е пробно броене, задачата е да тестваме инструментариума и организацията. Поради епидемиологичната конюнктура не може да изпълним пробно броене с преброители и по тази причина решението е то да бъде единствено електронно, изясни Костова.

От Национален статистически институт нямат към момента статистика какъв брой лишава попълването на анкетната карта, само че предизвестиха хората да си отделят най-малко 15-20 минути. Костова посочи, че съвсем няма разлика сред електронния и хартиения въпросник - при аналоговата форма има част, която се попълня от преброителя.

При неточност в попълването, системата ще алармира потребителя, а по-голямата част от въпросите са наложителни. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР