От Националния синдикат Висше образование и наука-КНСБ са категорични, че

...
От Националния синдикат Висше образование и наука-КНСБ са категорични, че
Коментари Харесай

КНСБ: Лошото финансово състояние на Стопанската академия в Свищов се дължи на неразумно управление

От Националния профсъюз Висше обучение и наука-КНСБ са безапелационни, че неприятното финансово състояние на Стопанската академията в Свищов се дължи на безразсъдно ръководство и надвишаване на разноските над предстоящите доходи. Това се показва в позиция на синдиката, получена в Българска телеграфна агенция.

Синдикатът приканва ректорът да върне непозволено надвзетите суми, дадени на управителните фрагменти за целия интервал на ръководство от 2016 година до момента, които по предварителни/приблизителни калкулации са в размер на четвърт милион лв. и за които управителните фрагменти, съгласно ВОН-КНСБ, не би трябвало да носят отговорност, доколкото те по никакъв метод не са били осведомени за поетите от ректора задължения.

До края на месеца са нужни незабавни дейности и договаряния за нов дизайн на работните заплати със синдикатите, по този начин, както е в наредбата на Наредбата за конструкция и организация на работната заплата, се показва в позицията.

От синдиката означават, че ректорът е плащал огромни суми, добавени освен към неговата заплата, а и към всички управителни фрагменти, на хора на втори трудов контракт и така нататък като задачата евентуално е била да си обезпечи успокоение и поддръжка.

На синдикалното заседание през ноември 2017 година е стихотворец ангажимент да се промени метода за образуване на трудовото заплащане на управителния състав и да се анулира начисляването на клас за прослужено време върху избраните хонорари за управителна служба, което на процедура не се е случило. След сигнал на ВОН - КНСБ за открити нарушавания и в други държавни висши учебни заведения при образуване на спомагателното възнаграждение на университетския състав с управителни функционалности, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев е изпратил писмо на 30 април 2018 г, в което упорства за смяна в метода на образуване на трудовото заплащане на управническия състав и привеждането му в сходство с трудовото законодателство, показват от синдиката.

Ректорът е отказал да се съобрази с напътствията на министъра с обяснението, че и в други висши учебни заведения начисляват клас за прослужено време върху доплащанията за управителни длъжности и не вижда причина за предприемане на дейности, водещи до понижаване на работните заплати. За интервала 2016 - 2019 година, непозволено са начислени и изплатени 250 000 лева, се показва в позицията.

Отговорност за финансовото положение на СА носи най-много ректорът, само че такава би трябвало да се търси и от Председателя на Контролния съвет -проф. Иван Върбанов, считат от синдикалната организация.
От синдиката означават, че доцент Марчевски е протегнал ръка и на преходния излишък, който от 7 млн. лева през 2016 година към този момент е на нула. Намалил е и своеволно базата за банкет на студенти в държавна поръчка - за образователната 2016-2017г. е можел да одобри 900 студенти държавна поръчка, само че е решил 200 от тях да са в платена форма, като по този метод, съгласно синдиката, са нанесени финансови вреди на Академията.

Административният личен състав в Стопанската академия е от 222 индивида, а преподавателите са 179. Заплатата на помощник е 748 лева, колкото е и на уредник хранене, а на гл. ас. е 870 лева - колкото на началник поправки и поддръжка. В изнесения в София офис работи управител против 2005 лева (заплата, каквато не получава никой от неакадемичния състав на СА), а уредник на офиса - против 1040 лева Заплатите на доцентите в Академията са 1143 лева, а на професорите - 1777 лева Затова сме възмутени и омерзени, декларират от КНСБ.

В позицията се отбелязва, че ректорът на Стопанска академия - Свищов доцент Иван Марчевски е признал виновността си за подписаната на 13 ноември заповед за погашение на 60 на 100 от брутното трудово заплащане за ноември 2019 година Това е станало на среща с Националния профсъюз ВОН- КНСБ, академичната общественост и в наличието на министъра на образованието Красимир Вълчев и кмета на общината Генчо Генчев. Причината за заповедта е неналичието на финансов запас за погашение на цялостния размер на заплатите.

Синдикалната организация в Академията е оспорила заповедта за погашение единствено на 60 на 100 от заплатите пред ГИТ поради това, че в нея липсват стопански претекстове, не е съгласувана с профсъюза. В заповедта са пропуснати заемащите управителни длъжности във висшето учебно заведение, включително самият ректор, което, съгласно синдиката, съставлява "двоен стандарт " и дискриминационно отношение към редовите преподаватели, служащи и чиновници.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР