Oт Националната филмотека предупреждават, че има опасност да се изгуби

...
Oт Националната филмотека предупреждават, че има опасност да се изгуби
Коментари Харесай

Филмовият архив на България под заплаха

Oт Националната филмотека предизвестяват, че има заплаха да се изгуби филмовият списък на България, в случай че не се запазят старите киноленти.


Снимка: btvnovinite.bg

Допълненията в Закона за културното завещание плануват да се запазят ленти на десетки години в цифров тип за поколенията.



„ Надявам се, че ще се направи един сериозен план и в границите на новата норвежка стратегия, да може да бъде цифровизиран фондът на филмотеката ” сподели министърът на културата Боил Банов, написа Блиц.



Но с цел да бъдат цифровизирани, старите ленти първо би трябвало да бъдат избавени от десетилетията безучастие на виновните институции.

„ Те са в пагубно положение, тъй че основният приоритет на Филмотеката е да се спасят филмовите оригинали. Тоест, да се обезпечат условия в нашите складове за това ”, уточни Антония Ковачева, шеф на Българската национална филмотека.



Спасяването на кинолентите би трябвало да стартира незабавно, упорстват от Националната филмотека.

„ Ако филмотеката премине на делегиран бюджет ние ще имаме минимални средства. Например, мигновено да пуснем онлайн в уеб страницата на Филмотеката, всички кинопрегледи, които имаме ”, добави Ковачева.



Ако дигитализацията стартира от Нова година – всички български филми ще имат електронни копия след към 10-15 години.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР