От Националната федерация на ловците на трюфели в България изпратиха

...
От Националната федерация на ловците на трюфели в България изпратиха
Коментари Харесай

От Националната федерация на ловците на трюфели с позиция относно готвена наредба

От Националната федерация на ловците на трюфели в България изпратиха своя публична позиция до Novini.bg по отношение на правенето на разпоредба за трюфелите, което би трябвало да завърши до края на ноември.

В петък, по време на парламентарния надзор, министърът на земеделието Десислава Танева съобщи, че "мотивите за основаването на този нормативен документ са опустушаването на естествените залежи на скъпата гъба у нас посредством неправилното ѝ изваждане от събирачи ". Ето какво написа в позицията на Националната федерация на ловците на трюфели, която публикуваме без редакторска интервенция:

Десислава Танева: Изготвянето на наредбата за трюфелите би трябвало да завърши до края на ноември

"Националната федерация на ловците на трюфели в България е основана по Закона за юридическите лица с нестопанска цел. Основните цели на организацията е отбрана на ползите на ловците на трюфели и запазване на находищата на дивия трюфел в България.

Ловът на трюфели в страната се развива към този момент повече от 10 години при липса на нормативна уредба, което води до безпорядък и изродяване на взаимоотношенията в сектора. В страната работят над 20 000 ловци на трюфели в условия на самоправство и корупция. Ние и други неправителствени сдружения в сектора от дълго време слагаме остро въпроса за основаване на нормативна уредба, която да урегулира напълно взаимоотношенията и да обезпечи опазването на трюфеловите залежи. Браншът обезпечава трюфели за експорт, остойностени в европейски цени годишно за над 100 млн евро. Същевременно активността се развива напълно в сивия бранш и безредно без интервенция на страната.

За страдание години наред Министерството на земеделието, храните и горите, като собственик на 75% от горските територии и Изпълнителна дирекция по горите като координатор на връзките във всички гори, нехаят и не обръщат внимание на наложилия се произвол при прилагане и стопанисване на извънредно богатите и скъпи трюфелови залежи.

В медии прочетохме, че на въпрос на народен представител в Народното събрание, Министъра на Земеделието, храните и горите, госпожа Танева е дала отговор, че до края на месец ноември „ ще бъдат препоръчани текстове, които уреждат и добива на трюфели “ към изготвяната сега Наредба за прилагане в държавни и общински гори.

Ако това се реализира по този метод ще бъде следващия несполучлив и припрян ход на Министерството, което съгласно нас ще донесе още по огромни грижи в сектора.

Откриха нов тип черен трюфел у нас и в Гърция

Основните аргументи са следните:

Наредбата, като поднорматив на Закона за горите би трябвало да съблюдава философията на Закона, а предложенията, които ние считаме, че би трябвало да влезнат в предстоящ норматив(Закон), в някои връзки концептуално влизат в несъгласие с текстове от ЗГ

Наредбата урежда взаимоотношения единствено в държавни и общински гори, като по този метод изпуска над 10% от горските територии отвън полезрението на Закона.

В една разпоредба не се позволява нормативно да се вписват наказателни разпореждания, без което всички текстове ще са беззъби и няма с нищо да допринесат за запазване на трюфеловите залежи.

В комисията, която основава посочената разпоредба няма нито едно заинтригувано лице и нито един специалист, който да е осведомен с проблемите на сектора, което от своя страна допуска какви текстове ще се изпишат.

Спецификата на лова на трюфели и съответната технология по неговото търсене и събиране го отделя радикално от другите събирателни действия в горите.

За четвърта година Угърчин става столица на трюфелите

Нуждата от запазване, съблюдаване на технология и характерен ред, използването на асистент (куче), периодите за ловуване, високия публичен интерес, обществения отзив, огромната материална заинтригуваност, не могат да намерят своето място в посочената разпоредба.

Редът на подготовка на ловците на трюфели, организацията в неправителствени сдружения за по добра подчиненост с държавните органи, организирането и въвеждането на ред и отчетност на изкупвателните пунктове също нямат място в такава разпоредба ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР