От Национална асоциация „Българско Черноморие“ призоваваме министрите на туризма Николина

...
От Национална асоциация „Българско Черноморие“ призоваваме министрите на туризма Николина
Коментари Харесай

Дивото къмпингуване замърсява природата


От Национална асоциация „ Българско Черноморие “ призоваваме министрите на туризма Николина Ангелкова и на околната среда и водите Нено Димов да стартират всеобщи инспекции на замърсяването от дивото къмпингуване по българското крайбрежие.

Това се показва в отворено писмо на неправителствената организация до медиите.

Диво къмпингуващите си оставят боклуците по плажовете, дюните, в горски територии зад тях, предпазените територии и в предпазени зони, които от там попадат в морето или се разнасят от въздушни течения. Дивакуващите са най-честите замърсители с пластмасови бутилки, найлонови торбички, хартии, хранителни боклуци и човешки изпражнения. По спонтанните къмпинги царува нечистотия и се нарушават разпоредбите за запазване на околната среда и противопожарната сигурност. Биваци и паркирани коли има върху плажовете, пясъчните дюни и горите зад тях.

Дивите къмпингари не съблюдават неразрешените действия, като палене на огън, изсичане на дървета или изнасяне на паднали дървета от гората, заличаване на естествени местообитания, като нарушение на целостта на пясъчни дюни, замърсяване с битови боклуци, а отпадъци има в обилие.

Призоваваме зелените организации от обединението „ За да остане природа в България “ на доброволни начала да чистят плажовете от диво къмпингуващите през целия летен сезон, а освен да усвояват милиони европейски и национални пари за опазването на околната среда и да се разхождат по жълтите павета, като бранители на дивото къмпингуване. Например от „ Грийнпийс България “ да събират найлоновите торбички и пластмасовите боклуци. Асоциацията на парковете в България и клона на швейцарската офшорка WWF ръководени от фамилията на Тома Белев и Веселина Кавръкова, да събират остатъците от паленето на огън и изсичаните дървета. Фондация „ Биоразнообразие” да събира битовите боклуци сложени върху унищожените естествени местообитания и пясъчни дюни.,,Българското съдружие за отбрана на птиците”, да гаси среднощните огньове запалени в горите от,,любителите’’ на природата.

Призоваваме страната прецизно да глоби нарушителите и замърсителите на Българското Черноморие. Полицията и контролните органи да гонят самонастанилите се дивакуващи с палатки, спални чували и други сходни от частни парцели.

Само със строги ограничения страната ни може да притегли по-богати задгранични туристи и да се трансформира в конкурентоспособна дестинация. За страдание, в този момент в страната ни парадоксално назад на европейските правила и културни полезности, всеки може да се настани в нечия територия, да си разположи къмпинг оборудването, да си построи подслон, тента, ограда и самоделно направени мивка и клозет, от време на време оборудван с ибрик. И това да се случи без позволение от притежателя и без мисъл за запазване на околната среда и човешкото здраве.

При нашите съперници в туризма: Турция, Гърция, Хърватия, Италия, Франция, Испания, дивото къмпингуване е неразрешено. В Турция дивото къмпингуване е немислимо. Нямаме данни, какво се случва на нарушителите, тъй като нямаме завърнал се от там извършител. В Гърция дивото къмпиране е незаконно, санкциите са солидни, а за по-тежки нарушавания се планува наказателна отговорност – задържане от 6 месеца или парична санкция до 3.000 евро. Преди няколко дни, дивакуващото общество в България и част от ръководещите в България, получиха звучна плесница от гръцката страна. През българските медии, гръцката страна подсети на криворазбиращите природолюбители, че в Гърция дивото къмпингуване е неразрешено. В Хърватия на сходни летовници не се гледа с положително око и контролът по спазването на възбраната се ползва доста прецизно. В Италия дивото къмпингуване също е неразрешено, като най-стриктно се следи по крайбрежието и по туристическите дестинации. Цели три институции са виновни за съблюдаването на възбраната – карабинерите, горските и общинските управляващи. Глобите са сред 100 и 500 евро. Във Франция нерегламентирано къмпингуване и основаването на изолирани къмпинги, са неразрешени. Испания дивото къмпингуване също е незаконно. Най-често преди да бъдат санкционирани, къмпингарите са отпращани от органите на реда.

В удостоверение на казаното нагоре, бе и позицията на уважавани европейски екологични организации, които застанаха твърдо срещу това непознато в Европа нездравословно събитие. Тези екологични организации показаха това свое мнение, пред ръководителя на УС на,,НАБЧ’’, по време на семинар за,,Натура 2000’’, извършен преди няколко дни в Италия. Те чакат от Национална асоциация „ Българско Черноморие” отчет по казуса, с цел да издигнат въпроса на европейско равнище. За тях е немислимо увреждането на природата и безпокоенето на дивите животни и птици от дивокъмпингуващи, изключително в предпазени зони от НАТУРА 2000 или предпазени територии.

Уважаеми Министри, УМОЛЯВАМЕ Въдворяване и изселване (отделение в МВР-ДС) да почистите Българското черноморие от,,боклуците’’, с цел да не ставаме за смях освен пред Гърция.

,,Боклуците’’ не гласоподават за Вас!
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР