От наш автентичен интерес“ е да изпълняваме Договора за приятелство,

...
От наш автентичен интерес“ е да изпълняваме Договора за приятелство,
Коментари Харесай

Захариева към Никола Димитров: Да изградим такова приятелство, че никоя буря да не може да го разруши

От „ наш достоверен интерес “ е да изпълняваме Договора за другарство, добросъседство и съдействие с Република България. Това съобщи външният министър на Република Северна Македония Никола Димитров след срещата си с вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева, предадоха от пресцентъра на Министерство на външните работи.

Министър Никола Димитров е на публично посещаване у нас. Той напомни, че с подписването на контракта през 2017 година страната му е отворила нова страница в историята си. „ Решени сме да я напишем с ваша поддръжка “, съобщи Никола Димитров. Той добави, че няма по-голяма наслада да усеща поддръжката на съседите си.

Екатерина Захариева благодари на Никола Димитров за изявлението му на 6 февруари в централата на НАТО, когато той благодари на българския народ и министър председател за поддръжката и образеца, който страната ни даде за разрешаване на разногласия на Балканите. Тя добави, че подписването на контракта е единствено началото.

„ Нека в този момент не стопираме с напъните си за доближаване и да не позволяваме политики от XIX век да стоят на пътя на общото ни бъдеще с Република Северна Македония “, прикани българският вицепремиер.

По време на пленарните диалози в Министерския съвет Екатерина Захариева очерта няколко непосредствени задания пред двете страни. „ Важно е да запазим темпа на работа на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и просветителните въпроси “, акцентира тя. Първият ни посланик дефинира като положителна сделката на комисията да организира съвещания всеки месец. „ Устойчиво другарство се гради върху истината и по тази причина най-важното е да учим децата си на нея “, сподели министър Захариева. „ Нека изградим такова другарство, че никоя стихия да не може да го унищожи! “, съобщи първият ни посланик.

Като положителна динамичност министър Захариева дефинира плануваното за 6-7 март в Скопие съвещание на Смесената междуправителствена комисия за комерсиално и икономическо съдействие. Тя акцентира, че това е първото съвещание на комисията от основаването й преди 10 години. Трябва да се работи и за по-голяма икономическа и инфраструктурна съгласуваност с Република Северна Македония.

„ Не може 208 км до Скопие да минаваме за 4 часа “, сподели министър Захариева. „ Това е пътят на доближаване – да изправим историческата неправда, като изградим изчезналата инфраструктура сред страните ни “, акцентира тя.

Министър Никола Димитров е на първо публично двустранно посещаване у нас. То e по-малко от седмица, откакто Народното събрание ратифицира Протокола за присъединение на Република Северна Македония към Северноатлантическия контракт.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР