От НАСА разкриха, че се обмисля създаването на научна дисциплина,

...
От НАСА разкриха, че се обмисля създаването на научна дисциплина,
Коментари Харесай

Секс в космоса: Новата научна дисциплина, която астронавтите на НАСА ще изучават

От НАСА разкриха, че се обмисля основаването на научна дисциплинираност, учеща секса в космоса. Това е „ от решаващо значение “ за бъдещи задачи на дълги дистанции до Луната и Марс, които биха могли да държат астронавтите надалеч от Земята в продължение на години.

Това беше казано в отговор на предложение от екип от петима канадски учени, които в края на предходната година приканиха огромните международни галактически организации да одобряват нова научна дисциплинираност, учеща спецификите на секса в Космоса.

Тази нова дисциплинираност, настояват те, може да се окаже решаваща за триумфа на плануваните старания за напредване по-дълбоко в Космоса и евентуалното създаване на човешки селища отвън Земята. Те нарекоха тази нова област на изследване „ галактическа сексология “ - научното проучване на извънземната фамилиарност и половост.



Разбирането на секса и по какъв начин той ще се случва в среда с ниска гравитация е от значително значение за триумфа на задачите в дълбокия космос и построяването на селища отвън света, обясниха учените от университета Конкордия в Монреал.

Докато хората, които отиват в космоса за дълго време, сега са професионални астронавти, в бъдеще евентуално от ден на ден цивилни, в това число влюбени двойки, ще се впуснат в орбитално странствуване.

Сексуалната фамилиарност е жизненоважна за физическото и психическото здраве на множеството хора, тъй че астронавтите в многогодишните задачи би трябвало да поддържат някакъв полов живот, до момента в който обитават в Космоса, прецизират още специалистите. Знаем, че галактическата среда може съществено да изкриви доста телесни процеси, затова сексът и интимността в тези условия няма да бъдат като на Земята.



Мария Сантагуида, психолог от университета Конкордия и един от съавторите на предлагането, отбелязва, че тя и нейните сътрудници не са първите, които акцентират значимостта на проучването на секса в Космоса. Изследователи от разнообразни дисциплини и континенти прокарват тази тематика от най-малко 30 години.

Въпреки това НАСА дълго време избягваше въпроса за секса сред астронавти, като преди този момент изрично наблягаше, че „ в никакъв случай хора не са правили секс в космоса “.

Саймън Дюбе, психолог от университета Конкордия и съавтор на предлагането за галактическа сексология, прибавя, че всички проучвания до момента са се занимавали единствено с една тясна част от човешкия полов опит - репродукцията. Никое проучване не се е занимавало с интимните взаимоотношения в Космоса. Космическите организации изрично не желаят да приказват за секс. Разбира се, те възнамеряват амбициозни проучвателен планове, като плана на НАСА „ Артемида “, който ще включва нескончаем престой на Луната и по-късно вероятно на Марс. Тези задачи могат да оставят дребни екипи астронавти в Космоса в продължение на години. Но съгласно редица наблюдаващи, НАСА и други огромни галактически организации от дълго време се опасяват, че интимните връзки могат да застрашат стабилността на екипажа, вместо да допринесат за психическото и физическото благоденствие на астронавтите. Затова те обичайно приканват за полово самоограничение при задачите.

Но от време на време се появяват клюки, че астронавти са нарушили безмълвните правила. През 1992 година двама астронавти от НАСА, Марк С. Лий и Ян Дейвис, се влюбиха и скрито се ожениха по време на образованието си, а на началниците си описаха за връзката си, когато към този момент беше прекомерно късно да трансформират задачата. Затова те отидоха в Космоса дружно, предизвиквайки голям брой таблоидни злословия. Но те бяха първата и последната брачна двойка астронавти, която напусна Земята дружно.

Валери Поляков, съветски космонавт, който прекара 437 денонощия в Космоса през 90-те години на XX век, отбелязва в своя дневник, че психолозите са му предложили да вземе със себе си секс кукла, както и че на станцията имало филми за възрастни, само че той отхвърлил всевъзможни сходни рекомендации.

Все отново от НАСА наскоро оповестиха, че са провели проучвания върху репродуктивната физиология при няколко типа, в това число червеи, охлюви, медузи, риби, жаби, гризачи. Доклад, оповестен от учените Алекс Лайендекер и Шона Пандия през 2018 година, обаче твърди, че данните, получени от тези опити, са нищожни, постоянно спорни и не дават задоволително информация, защото са събрани върху скотски модели и може да не се отнасят за хора.

Ето за какво канадските откриватели приканват за по-добре проведени и щателни проучвания на човешката възбуденост в космоса.

Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР