От НАСА потвърдиха, че двамата космонавти, които кацнаха аварийно след

От НАСА потвърдиха, че двамата космонавти, които кацнаха аварийно след ...

НАСА: Екипажът на авариралата ракета „Съюз МС-10“ е кацнал в Казахстан, двамата космонавти са в добро състояние.


От НАСА потвърдиха, че двамата космонавти, които кацнаха аварийно след неуспешен опит за извеждане в космоса на ракетата Союз МС-10, са в добро състояние. Американецът Ник Хейг и руснакът Алексей Овчинин излетяха с космическия апарат от Байконур.

Те трябваше да се скачат с Международната комическа станция след 6-часов полет, но единият двигател се повредил минути след излитането. Причина за аварията на ракетата-носител Союз вероятно е лошото закрепване на централния блок на ускорителя, съобщават източници от руския ракетно-космически отрасъл, предават осведомителните агенции.

Во время запуска корабля #СоюзМС10 произошла нештатная ситуация. Сработала система аварийного спасения, корабль совершил посадку в Казахстане по трассе полета.

Экипаж корабля жив и вышел на связь! Спасатели уже выдвинулись на поиски и эвакуацию Алексея Овчинина и Ника Хейга. pic.twitter.com/9Yt2a4uDqf

— РОСКОСМОС (@roscosmos) 11 октомври 2018 г.

„Възможно е заради лошото закрепване при отделянето на блоковете от втората степен един от тях да е засегнал централния блок, което е предизвикало аварията“, казва един от източниците.

Аварията е станала на 119-тата секунда от полета, когато са се изключили двигателите на втората степен. След това се е включил аварийният маяк, корабът се е разделил на отсеци и се е отворил парашутът. Така екипажът е успял да кацне аварийно в Казахстан и е оцелял. На борда на „Союз“ освен двамата членове на екипажа, на мястото на третия космонавт, е имало контейнер с продукти. Алексей Овчинин и Ник Хейг трябваше да останат на МКС 187 денонощия.

От НАСА заявиха, че са били информирани от руската агенция „Роскосмос“, че е екипажът е направил аварийно кацане в непосочен район на Казахстан и са в добро състояние. Разследващ и спасителен екип пътуват към мястото.

НАСА излъчва на живо от контролната зала как следи развитието на инцидента.

[email protected] astronaut Nick Hague and Russian cosmonaut Alexey Ovchinin are in good condition following today’s aborted launch. I’m grateful that everyone is safe. A thorough investigation into the cause of the incident will be conducted. Full statement below: pic.twitter.com/M76yisHaKF

— Jim Bridenstine (@JimBridenstine) 11 октомври 2018 г.U.S. astronaut Nick Hague and Russian cosmonaut Alexey Ovchinin are counting down to their 4:40am ET Thursday launch to the station. #AskNASAhttps://t.co/5RYgMXNJ50pic.twitter.com/tjiHgw0hbX

— Intl. Space Station (@Space_Station) 11 октомври 2018 г.

Източник: trud.bg