От НАП напомнят, че фирмите имат само 60 дни до

...
От НАП напомнят, че фирмите имат само 60 дни до
Коментари Харесай

НАП с важно съобщение за смяната на касовите апарати

От Национална агенция за приходите припомнят, че компаниите имат единствено 60 дни до крайния период, с цел да сменят софтуера за ръководство на продажбите и касовите си апарати. Това се отнася за всяка записана по Данък добавена стойност компания.

От 1 април 2019 година независимата приложимост на програмен продукт за ръководство на продажбите и касов уред ще е неразрешена. Дотогава производителите на програмен продукт би трябвало да го приведат в сходство с новите условия.

До края на месец май записаните по Данък добавена стойност компании наложително би трябвало да подадат в Национална агенция за приходите с електронен автограф информация за софтуера, който употребяват във всеки търговски обект, напомнят от приходната организация.

Към момента броят на касовите апарати и принтери, които отговорят на новите условия, е 12 000. Издадени са над 1,5 млн. касови бележки с отпечатан на тях QR код. Общият брой на касовите апарати на записаните по Данък добавена стойност е 185 000 към края на 2018 година

Като 40% от тях могат да бъдат софтуерно доработени, без да се постанова промяна на хардуера. По данни на Национална агенция за приходите компаниите единствено с един касов уред са близо 76 000.

Данъчните твърдят, че съгласно новите правила софтуерите, ръководещи фискални принтери и касови апарати, няма да разрешават операции и укриване на доходи.

Производителите на подобен програмен продукт са длъжни да го модифицират и да разгласят пред Национална агенция за приходите сходството му със законовите условия.

По данни на Национална агенция за приходите все още има 13 такива софтуера. В развой на оповестяване са още 15 софтуера за ръководство на продажбите. От Национална агенция за приходите предлагат търговците, които употребяват програмен продукт за продажби, да се свържат с производителя му и сервизната компания и да възнамеряват нужните промени до края на март.

Допълнителна информация за измененията, свързани с отчитането на оборотите може да се получи на телефона на Информационния център на Национална агенция за приходите 070018700.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР