От НАП напомнят, че фирмите имат само 60 дни до

...
От НАП напомнят, че фирмите имат само 60 дни до
Коментари Харесай

НАП пусна важно съобщение за касовите апарати

От Национална агенция за приходите припомнят, че компаниите имат единствено 60 дни до крайния период, с цел да сменят софтуера за ръководство на продажбите и касовите си апарати. Това се отнася за всяка записана по Данък добавена стойност компания.

От 1 април 2019 година независимата приложимост на програмен продукт за ръководство на продажбите и касов уред ще е неразрешена. Дотогава производителите на програмен продукт би трябвало да го приведат в сходство с новите условия.

До края на месец май записаните по Данък добавена стойност компании наложително би трябвало да подадат в Национална агенция за приходите с електронен автограф информация за софтуера, който употребяват във всеки търговски обект, напомнят от приходната организация.

Към момента броят на касовите апарати и принтери, които отговорят на новите условия, е 12 000. Издадени са над 1,5 млн. касови бележки с отпечатан на тях QR код. Общият брой на касовите апарати на записаните по Данък добавена стойност е 185 000 към края на 2018 година

Като 40% от тях могат да бъдат софтуерно доработени, без да се постанова промяна на хардуера. По данни на Национална агенция за приходите компаниите единствено с един касов уред са близо 76 000.

Данъчните твърдят, че съгласно новите правила софтуерите, ръководещи фискални принтери и касови апарати, няма да разрешават операции и укриване на доходи.

Производителите на подобен програмен продукт са длъжни да го модифицират и да разгласят пред Национална агенция за приходите сходството му със законовите условия.

По данни на Национална агенция за приходите все още има 13 такива софтуера. В развой на оповестяване са още 15 софтуера за ръководство на продажбите. От Национална агенция за приходите предлагат търговците, които употребяват програмен продукт за продажби, да се свържат с производителя му и сервизната компания и да възнамеряват нужните промени до края на март.

Допълнителна информация за измененията, свързани с отчитането на оборотите може да се получи на телефона на Информационния център на Национална агенция за приходите 070018700.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР