От намаляване на времето за вземане на душ през по-бавното

...
От намаляване на времето за вземане на душ през по-бавното
Коментари Харесай

Кратки душове, бавно шофиране и глоби: Европа се бори с енергийната криза

От понижаване на времето за взимане на душ през по-бавното шофиране до глобяване на притежателите на магазини, които не затварят вратите си. С този боеприпас от способи европейците се впускат в задачата за понижаване на потреблението на сила през зимата, написа CNBC.

Европейски Съюз се споразумя за осъществяване на доброволна цел за понижаване на използването на газ с 15% до март 2023 година в съпоставяне със междинното ползване сред 2016 и 2021 година Ето какво предлагат някои от държавните управления на Европейски Съюз:
Франция
Президентът Еманюел Макрон прикани за понижаване на потреблението на газ с 10% и предизвести, че ще се стигне и до наложително икономисване на сила, в случай че доброволните старания се окажат незадоволителни. Вносът на съветски газ съставлява 15% от потреблението във Франция, което я прави по-малко подвластна от Русия спрямо множеството страни от Европейски Съюз.

Междувременно светлините на емблематичната Айфелова кула ще се гасят към час по-рано – в 23:45 ч. – заяви кметът на Париж на 13 септември.

Собствениците на магазини, които оставят вратите на магазините с климатици отворени, ще бъдат глобявани със 750 евро. Светещите реклами пък ще бъдат неразрешени от 01.00 до 06.00 ч. сутринта
Германия
Германия беше най-силно ударена от съветските спирания на доставките на газ. Министърът на стопанската система Роберт Хабек разгласява изказване, въвеждащо набор от ограничения, които влязоха в действие на 2 септември, с вярата да понижат потреблението на газ с към 2%.

Обществените здания се отопляват до най-много 19 градуса по Целзий. Забранено е осветяването на витрини през нощта. Има и възбрана за отопление на частни басейни.
Австрия
Австрия също е мощно подвластна от съветския газ – страната е получавала над 80% от синьото си гориво от Москва. Миналата седмица отделът по климата на страната започва акция за икономисване на сила, наречена „ Мисия 11 “, със следните рекомендации:
Карайте по-бавно, с цел да пестите сила — при целесъобразно ограничаване на скоростта от 100 км/ч;Редовно размразявайте фризерите си;Намалете времето за душ.Испания
Въпреки че Испания не е толкоз подвластна от съветския газ, колкото другите членки на Европейски Съюз, той съставлява 14.5% от нейния импорт, а Народното събрание на Испания се съгласи с 8% понижение на потреблението на синьо гориво.

Температурите на климатиците в множеството публични здания и предприятия не би трябвало да бъдат под 27 градуса по Целзий през лятото. А отоплението не би трябвало да е над 19 градуса по Целзий през зимата.

Вратите на магазините с климатици би трябвало да се затварят. Няма да има нощно осветяване на екстериори на магазини или публични монументи.
Финландия
Въпреки че 75% от газовите доставки на Финландия се състоят от съветски импорт, страната не е толкоз податлива на капризите на Москва. Природният газ съставлява по-малко от 6% от общото ползване на сила във Финландия. През последната седмица на август Министерството на стопанската система и заетостта разгласи акция, озаглавена „ Градус по-ниско “, която има за цел да накара 75% от финландците да понижат личното си ползване на сила посредством:
Намаляване на температурата в дома на термостат;Използване на по-малко електроника, по-малко източници на светлина;Ограничение на душовете до 5 минути.Италия
Италия е внесла близо 40% от своя газ от Русия предходната година. Съгласно самодейност на италианското Министерство на екологичния преход, страната си слага за цел понижаване на потреблението на газ със 7% (5.3 милиарда кубически метра) до март:
Термостатът в промишлените здания да се намали с един градус до 17 градуса по Целзий;Температурите на термостатите на жилищните блокове да се контролират на 19 градуса по Целзий;Радиаторите да се изключват най-малко за един час дневно.Нидерландия
Нидерландското държавно управление започва акция през април в опит да понижи зависимостта си от съветския газ, който съставлява към 12.5% от потреблението в страната. Нидерландия предлага на жителите си да вземат 5-минутен душ и да понижат централното си отопление.
Достатъчно за зимата?
Някои отчети пресмятат, че в случай че Европа успее да понижи потреблението на газ с 15% до март 2023 година, районът ще успее да се оправи със зимата макар лимитираните доставки и растящите цени на силата.

Вече сме съвсем там...спестяванията този месец към този момент надвишиха задачата от 15% “, сподели Саманта Дарт, старши енергиен пълководец от Goldman Sachs.

Тя добави, че плануваното ползване на газ за август в Северозападна Европа е с 13% под междинното.

„ Вярваме, че това са повече от задоволителни спестявания, с цел да преминем през зимата без прекъсване на тока или да има отоплителна рецесия “, сподели Дарт.
Трудно, само че не и невероятно
Според различен анализатор обаче тази цел наподобява амбициозна, изключително когато стартира зимният сезон.

“През този интервал потреблението на семействата за отопление надалеч надвишава индустриалното търсене, което към този момент е намаляло с 20-30% в по-голямата част от Европа ”, съобщи шефът на Eurasia Group Хенинг Глойщайн.

Постигането на задачата за понижение от 15% по отношение на нормалното ще бъде мъчно, само че не и невероятно “, добави той.

Ако Европа ръководи стабилно търсенето и достъпа до различни газови доставки, може да се избегне „ строгото нормиране “, сподели още Глойщайн.

По думите му незабавното понижаване на потреблението на семействата може да пристигна в това време, когато множеството газови цени в Европейски Съюз скочат на 1 октомври, в допълнение към нападателните медийни акции от държавните управления. 
Възможна зимна криза
Хенинг Глойщайн обаче предизвести, че всичко това ще си има цена.

Това съвсем несъмнено ще докара криза в Европейски Съюз през зимата, която ще удари най-тежко семействата с ниски приходи и дребните промишлености “, сподели той.

“Студената зима също може да затрудни постигането на нужното понижаване на търсенето, само че също по този начин да усили вероятността от спиране на доставките от Норвегия, където офшорните платформи в Северно море би трябвало да бъдат евакуирани по време на стихии ”, добави Глойщайн.

„ Ако единствено една или две от нужните ограничения не проработят, обстановката може да стане много сериозна, много бързо “, заключи той.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР