„От наличната информация, която ние смятаме за достоверна, можем да

...
„От наличната информация, която ние смятаме за достоверна, можем да
Коментари Харесай

Иван Иванов: Какви мерки са взети след установените манипулации на БАЦИС?

„ От наличната информация, която ние считаме за достоверна, можем да създадем няколко извода. В отчета на ДАНС има изводи, че са налице механически благоприятни условия за манипулиране или неоторизирано влизане в компютърната система, употребена за надзор и мониторинг в Агенция „ Митници ". Това сподели националният представител от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България " Иван Иванов по време по време на взаимно съвещание на комисиите по вътрешна сигурност и публичен ред и по бюджет и финанси по отношение на информация от ДАНС и Прокуратурата за БАЦИС. Той добави, че ДАНС отбелязва още, че при работа с тестваната компютърна система не са спазени общоприети „ положителни практики " за мрежова осведомителна сигурност.

„ Съществуват условия за основаване на опасност за финансовата и икономическа сигурност на страната, заради съществуване на опция за манипулиране на количеството артикули, подлежащи на акцизно облагане. Налице са признаци, че чиновници от Агенция „ Митници " са изменили наличието на анализиращата компютърна система, за прикриване на спомагателни уязвимости в нея- написа още в констатацията си ДАНС ", цитира националният представител.

Иванов изясни, че в постановлението на прокуратурата, в което се отхвърля да се образува досъдебно произвеждане, е записано, че след инспекция на прокуратурата са доловени признаци, че част от наличието на магнитния притежател е изтрито.

„ Констатациите на господин Цацаров не са от най-розовите. Той съпоставя осведомителната система с водомер, през който не знаем какво минава ", сподели още Иван Иванов.

По думите му Министерство на вътрешните работи е докладвало, че са извършени няколко акции на териториите на Русе и Велико Търново и са документирани проведени незаконни групи. В единия случай се споделя, че: „ В сървърно помещение на русенска компания, сплотяващо осведомителните потоци от контролните точки на данъчния склад, е документирано съществуване на техническо съоръжение, което дава опция за намеса върху данните, подавани за Агенция „ Митници ".

Той попита, към днешна дата, доколко са отстранени нередностите, които са открити от ДАНС и доказани от прокуратурата: " Какви ограничения са взети след откритите операции на системата? " Иванов насочи запитване и към министерството на финансите- дали е потърсена отговорност от поръчителя на продукта, откакто по условие би трябвало да е дал спецификация на продукта. Иванов попита и по какъв начин е функционирала програмата от 2012 година до края на 2017 година Той изрази неразбиране - по какъв начин може да се манипулира системата и да не остават следи от тази операция.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР