От над 19 милиарда километра от Земята, беше получено първото

...
От над 19 милиарда километра от Земята, беше получено първото
Коментари Харесай

НАСА улови първо съобщение от сонда, излетяла преди 42 години

От над 19 милиарда километра от Земята, беше получено първото известие от сондата " Вояджър 2 ", изпратено от междузвездното пространство, съобщи БГНЕС, базирайки се на английския вестник The Guardian.
Учените разкодираха посланието, изпратено от галактическия уред, който лети от повече от 40 години и стана второто, основано от индивида устройство, напуснало рамките на Слънчевата система.
Когато изпращат сондата през 1977 година, в НАСА не знаят нито какъв брой е огромен " балонът " от безоблачен вятър, който дефинира смътната граница сред нашата система и междузвездното пространство, нито дали " Вояджър 2 " е кадърен да доближи границите му.
Хелиосферата може да се преглежда като самобитен климатичен фронт в галактическото пространство, където частиците, предавани от нагорещената повърхнина на Слънцето, се срещат с по-студеният галактически вятър, носещ се откъм избухналите преди милиони години супернови. Преди учените считали, че слънчевия вятър последователно отслабва и се губи в междузвездното пространство, само че данните от " Вояджър 2 " потвърдиха, че има ясно различима граница и след напускането на " балона " на нашата система, температурата внезапно спада, а плътността на частиците, познати като плазма, се усилва.
Вторият набор от значима информация, изпратен от " Вояджър 2 ", дава по-добра визия за естеството на границата на хелиосферата, тъй като инструментите на борда на " Вояджър 1 ", сондата-близнак на " Вояджър 2 ", които са направени особено за измерването на свойствата на плазмата, се повредиха още през 1980 година. " Вояджър 2 " отчел доста по-тънка и внезапна граница на хелиосферата. Учените допускат, че това може да е обвързвано с обстоятелството, че сега слънчевата интензивност е ниска, а когато " Вояджър 1 " е отчел по-дълбока и плавна смяна от Слънчевата система към междузвездното пространство, интензивността на нашата звезда била висока.
Физиците към момента не могат сигурно да кажат каква е формата на хелиосферата. Някои считат, че е сферична, други са на мнение, че е продълговата.
Извън хелиосферата, сигналът на " Вояджър 2 " към момента се излъчва към Земята. Предавателят на сондата е с мощ 22,4 вата или почти колкото на лампичка в ледник. Докато доближи до Земята, което лишава към 16 часа, сигналът отслабва извънредно доста. На повърхността на планетата го улавя най-голямата антена на НАСА, която е с диаметър 70 метра, ситуирана в пустинята Мохаве в Калифорния.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР