От над 11 милиона възможности беше изтеглен вариантът за държавния

...
От над 11 милиона възможности беше изтеглен вариантът за държавния
Коментари Харесай

Зрелостниците писаха по разказа Чорба от греховете на отец Никодим

От над 11 милиона благоприятни условия беше изтеглен разновидността за държавния зрелостен изпит по български език и литература. Темата за писане, която се падна бе под номер 18, а зад това число се криеше разказът "Чорба от греховете на отец Никодим " от Елин Пелин върху, който зрелостниците писаха есе или интерпретативно съчинение.

На изпита през днешния ден при изключителни ограничения за сигурност - с маска или шлем се очакваше да се явят 48 582 зрелостници. Те наложително трябваше да показват документ за идентичност - персонална карта, паспорт или удостоверение за ръководство на МПС. За да бъдат позволени, е било належащо да носят и служебна записка - на хартия или на мобилния си телефон.

Температурата на всеки дванайсетокласник се е измервала от здравно лице още на входа на учебното заведение, а организацията е трябвало да бъде основана по този начин, че да няма скупчване на хора. В стая се допускаха до 10 деца на 1,5 метра разстояние.

Осигурени бяха 5162 зали в 722 учебни заведения в страната, а към 29 000 квестори следяха за естественото протичане на изпита. Тази година за квесторите и за членовете на изпитните комисии е обезпечено спомагателното заплащане от по 80 лв..

И тази година най-вече възпитаници - 11 884 - са поискали британския език за втория си наложителен изпит. След него се подрежда биологията, определена от 9846 зрелостници, а 4879 са показали география и стопанска система.

Заявления за втория наложителен изпит, който ще се организира на 3 юни, също от 9 часа, са подали 37 116 възпитаници. Други 11 548 са предпочели опцията вместо на втора матура по общообразователен предмет да се явят на държавен изпит за приемане на степен на професионална подготовка, който ще се състои на 5 юни.

Във връзка с опцията да се кандидатства за разнообразни специалности във висшите учебни заведения с резултатите от матурите, за изпит по избор заявление са подали общо 970 възпитаници. От тях 302 са избрали изпит по математика, 280 - по британски език, 116 - по физика и астрономия, 93 - по биология, и 68 - по химия. По останалите предмети искащите са по-малко. Изпитите по избор ще се проведат на 2 и 4 юни от 8 часа и от 14 часа за другите предмети.

Зрелостниците с най-високи резултати от изпитите ще могат да получат спомагателна стипендия от 100 лв. месечно, в случай че продължат образованието си в университет в професионални посоки, които са значими за българската стопанска система - педагогичен, физически, химически и инженерни науки. Право на тази стипендия ще имат студентите, които са измежду първите 10% с най-високи оценки на ДЗИ по български език и литература, а на втория ДЗИ имат резултат, еднакъв или над междинния за страната.

Същата стипендия могат да получат признатите в предпочитани посоки във висшите учебни заведения, в случай че са имали еднакъв или над междинния за страната триумф по БЕЛ и са измежду първите 30% по резултат на втори ДЗИ по математика, по физика или по химия. Зрелостниците с право да се възползват от тази стипендия ще получат известие, когато ревизират резултатите си от ДЗИ на zamaturite.bg. Допълнителната стипендия се отпуска за първи път от идната образователна 2020/2021г.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР