От начина, по който захранваме с електроенергия и отопляваме нашите

...
От начина, по който захранваме с електроенергия и отопляваме нашите
Коментари Харесай

Този забравен елемент може да е ключът към зеленото ни бъдеще

От метода, по който зареждаме с електрическа енергия и отопляваме нашите домове, до горивото, което използваме за нашите коли, енергийните източници, на които разчитаме, изпускат нездравословния въглероден диоксид в атмосферата.

Вземайки поради мащаба на предизвикването, би трябвало да използваме голям брой софтуерни решения. Но един детайл към този момент остава пропуснат: водородът, пишат от Световния стопански конгрес.

Нуждата от сила продължава да пораства. Анализатори плануват, че потребността от сила през 2050 година ще бъде с 30-40% по-висока, в сравнение с през днешния ден, даже и да приемем, че всички уреди и устройства ще бъдат надалеч по-ефективни.

Ръст от подобен мащаб не е невиждан. През последните 30 години потребността от сила в международен мащаб се удвои. Безпрецедентна е нужната смяна в метода, по който я генерираме.

Възобновяемите източници стават все по-евтини и в тях бяха вложени над два трилиона $ вложения за последното десетилетие. И въпреки всичко делът на силата, добита от фосилни горива остава съвсем без смяна. От 1980 година насам делът на възобновимите източници набъбна от малко под 1% до малко над 1%. А фосилните горива държат 81% от енергийния микс.

Затова е нужно съществуващите технологии, които изпускат малко или никакъв въглероден диоксид, да бъдат развити и употребявани с надалеч по-бърз ритъм. В противоположен случай популацията ще продължава да пораства по-бързо от вложенията във възобновима сила и фосилните горива ще продължат да преобладават. Но не можем да желаеме повече от технологиите, които към този момент се потвърждават като сполучливи.

Международната организация за енергетика акцентира, че единствено три от общо 26 области, в които има нововъведения що се отнася до нисковъглеродни технологии, са задоволително узрели и конкурентноспособни - слънчевите панели и вятърните централи, електрическите коли и методите за опазване на сила.

Малко евентуално е да изстискаме повече от тези три технологии, в сравнение с се планува все още. Соларните панели и вятърните централи са непостоянни, по тази причина би трябвало да бъдат употребявани дружно с технологии за опазване на електрическата енергия. Но батериите, употребявани за опазване на електрическата енергия, както и тези за електрическите автомобили, повдигат терзания по отношение на опцията за доставка на задоволително първични материали за производството им.

Според BNEF, търсенето на графит ще подкскочи от 13 000 тона годишно през 2015 година до 852 000 тона през 2030 година, а добивът на литий, кобалт и манган ще се усили многократно. Това към този момент основава напрежение по веригата, както и усилва цените.

Какви други благоприятни условия има пред нас?

Последната " бяла книга " на Световния стопански конгрес предлага няколко смели хрумвания за доста нарастване на устойчивата сила и показва капацитета на водорода.

Благодарение на него имаме опцията да понижим изпускането на въглероден диоксид в браншове като произвеждане на електрическа енергия, превоз и отопляване. Това е по този начин с помощта на процеса електролиза - потреблението на електричество за разделянето на водата (H2O) на водород и О2 - при който не се основават нови замърсители.

Най-добре познатата приложимост на водород през днешния ден е при превоза. Собствениците на електрически коли към момента са обезпокоени по отношение на лимитираната опция за пробег с един заряд и времето за зареждане.

От друга страна колите с горивни кафези, които употребяват водород, имат по-голям пробег и се презареждат доста по-бързо. Водородът може да бъде употребен и при отоплението на домовете ни. Той може да бъде разбъркан с природен газ или да бъде употребен самостоялтено. Съществуващата газова инфраструктура може да бъде употребена и за неговия транспорт.

Водородът може да играе ролята и на способ, посредством който да бъде запазвана силата - в кратковременен и дълготраен проект. Например, непотребната електрическа енергия от възобновимите източници, може да бъде запазвана.

Така че водородът несъмнено има голям брой евентуални използва, само че е нужна повече изследователска активност, изключително при добива и сигурността.

В момента 96% от водорода се създава посредством каталично превръщане на метан, от което в последна сметка се изпуска и въглероден диоксид. За да бъде резистентен, този развой би трябвало да бъде осъществяван посредством хващане на въглерода, а тази сфера има потребност от още разработка.

Електролизата не създава нездравословни излъчвания, само че количеството водород, което може да бъде добито по този метод зависи от цената. Доклад на Royal Society показва, че този способ може да бъде употребен за презареждане на коли, само че ни е за огромна продукция.

Има и проблеми със сигурността, които би трябвало да бъдат позволени. Например, когато водородът гори, няма забележим пламък. Освен това е нужно той да бъде разбъркан с друго вещество при превоз, тъй че при теч да се откри с помощта на мириса.

Водородът не е панацея - само че такава не са и другите развити досега технологии. За декарбонизация са нужни редица технологии, а водородът има капацитет да се трансформира една от тях.

Ако тематиката ви е любопитна, тази неделя, 27 май, в 11 часа на площад " България " през НДК ще може да тествате два водородни автомобила, направени от студенти в Техническия университет в София и Русенския университет.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР