От начина, по който Европейският съюз ще отговори на епидемията

...
От начина, по който Европейският съюз ще отговори на епидемията
Коментари Харесай

Коронавирусът поставя в риск доверието в ЕС, заяви Франция

От метода, по който Европейският съюз ще отговори на епидемията от ковид, зависи бъдещото доверие в него, съобщи френският министър по европейските въпроси Амели дьо Моншален, представена от " Ройтерс ". Агенцията напомня, че предходната седмица блокът не съумя да контракти ограничения за намаляване на удара върху стопанската система.

" Ако Европа е единствено обединен пазар, когато времената са положителни, от това няма никакъв смисъл ", уточни министърът.

Разделенията в блока излязоха нескрито, откакто водачите доближиха до задънена улица в четвъртък по въпроса по какъв начин да се минимализират икономическите последствия и да се приготвят за вероятно възобновяване, а затрудненият юг се ядоса от нежеланието на по-богатия север да предложи повече поддръжка.

Германия и Ниделрандия бяха твърдо срещу настояването на Италия, Испания, Португалия и Франция за издаване на общи облигации, които да подкрепят финансирането на стопански тласъци. Имаше разногласия също за шерването на здравно съоръжение и за граничния надзор.

Австрийският канцлер Себастиан Курц съобщи в изявление за в. " Кронен цайтунг ", че откакто отмине коронакризата, Европейски Съюз ще би трябвало да бъде подложен на сериозна полемика. " Не е възможно в продължение на две седмици да бъдем оставени да се борим сами, с цел да освободим камион, спрян на границата с Германия, който е претрупан с по този начин нужните ни и към този момент заплатени защитни маски, а в същото време да бъдем подложени на критика за контрола ни на австрийско-италианската граница ".

Според Дьо Моншален в Германия и Нидерландия няма да има възкръсване на стопанската система, в случай че останалата част от Европа към момента е болна. Кризата с ковид повдигна екзистенциални въпроси за Европа, добави тя.

" Нашата Европа е Европа на дейностите, на солидарността и в случай че някои страни гледат по различен метод, тогава ще възникне въпросът и за тяхното място, както и този какво би трябвало да прави съюзът като група от 27 ", акцентира Дьо Моншален.

Тя въпреки всичко уточни решението на Германия и на други страни да одобряват сериозно заболели френски пациенти и да облекчат натиска върху френската здравна система, като доказателство, че към момента има взаимност сред страните членки.

Популистките партии в Европа ще бъдат спечелили, в случай че водачите не Европейски Съюз не съумеят да работят дружно във време на огромна рецесия, добави министърът.

Коронавирусът е най-голямата тематика за България и света, само че в случай че желаете да следите елементарно какво друго си коства да знаете, четете новата графа " Новини без ковид ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (1249)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР