От началото на юни удостоверенията за липса на нарушения на

...
От началото на юни удостоверенията за липса на нарушения на
Коментари Харесай

Уникален код вместо печат гарантира достоверността на удостоверенията за липса на нарушения по ЗОП

От началото на юни удостоверенията за липса на нарушавания на трудовото законодателство се издават по електронен път, припомнят от Изпълнителна организация " Главна ревизия по труда " във връзка зачестили претенции на възложители на публични поръчки те да имат влажен щемпел и автограф. 

Върху удостоверенията, издадени посредством електронната система, се генерира неповторим код за достъп. Кодът се отпечатва върху удостоверението и подсигурява неговата достоверност. Чрез кода всеки възложител на социална поръчка може да ревизира дали предоставеното от изпълнителя уверение е правдиво на линк https://udostoverenie.gli.government.bg/cci_ext/home/verification. Възложителите нямат съображение да не одобряват удостоверения, издадени по електронен път, т.е. през системата, която е създадена според разпоредбите за даване на административни услуги по електронен път, изясняват от ГИТ.

Агенцията внедри системата за издаване на нужните удостоверения за засвидетелствуване на условия по Закона за публичните поръчки и други нормативни актове за възстановяване на административното обслужване. Софтуерът разрешава документът да бъде заявяван и получаван незабавно с дипломиран електронен автограф по електронен път – отдалечено, без да се посещава на място дирекция „ Инспекция по труда “, когато и да е, без значение от работното време на администрацията. Изискването да се подпечатват и подписват удостоверенията обезсмисля напъните, положени от ИА ГИТ да облекчи бизнеса в връзката му с Агенцията.

Нарушенията на Кодекса на труда, открити с влезнали в действие наказателни постановления или правосъдни решения, които са съображение за наложително премахване от социална поръчка, са регламентирани в член 54, алинея 1, т. 6 от Закона за публичните поръчки (ЗОП). Законът планува и опция за премахване на нарушаванията, свързани със заплащането на труда. За задачата е належащо работодателите да дават в дирекцията „ Инспекция по труда “, открила нарушаването, доказателства, че забавените хонорари са изплатени.

Повече информация за процедурата, напътствие за потреблението на системата, достъпът до нея, както и до портала за инспекция на достоверността на удостоверенията е оповестена в формалната интернет страница на ИА ГИТ.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР