От началото на юли инспекторите по труда в цялата страна

...
От началото на юли инспекторите по труда в цялата страна
Коментари Харесай

Инспектори по труда започват проверки как и дали се назначават хора с увреждания

От началото на юли инспекторите по труда в цялата страна стартират да ревизират дали работодателите са подхванали ограничения за назначение на хора с трайни увреждания, както изисква новият закон за хората с увреждания. На 2-ри юли изтича гратисният интервал, в който бизнесът може да изиска подпомагане от бюрата по труда или различен медиатор за намиране на такива безработни хора, а след тази дата стартират инспекциите на инспекцията, изясни пред Дарик Теодора Дичева, шеф на дирекция в Главната ревизия по труда. Инспекторите ще наблюдават кои са новоназначените служащи, обезпечени ли са им подобаващи условия за работа, а в случай че работодателят е освободен от осъществяване на това обвързване, ще би трябвало да потвърди, че изискванията в предприятието не го разрешават или че няма ориентиран към него служащ.
 
По един човек с ТЕЛК би трябвало да бъде назначен във компаниите с сред 50 и 100 служащи, а за по-големите компании условието е най-малко 2 % от броя на работещите да бъдат хората с увреждания. Това са работни места отвън избраните за трудоустрояване, напомни Теодора Дичева от Главната ревизия по труда.
 
Осигуряването на такива места ще бъде проверявано от началото на юли, като за работодателите, които до 2-ри юли са декларирали в бюрата по труда, че търсят такива фрагменти, ще има още един гратисен интервал, до момента в който се стигне до назначение.
 
„ За тях стартира да тече нов тримесечен период, в който бюрото по труда има опция да им насочва хора с трайни увреждания, с цел да ги назначат в осъществяване на квотата. В този период работодателите са длъжни да назначат хора “, сподели Дичева.
 
Работодателите имат право да избегнат назначението на хора с увреждания, само че в подмяна на това би трябвало да изпълнят по този начин наречените различни ограничения.-->
 
„ Трябва да сключат контракт, с който да потребят артикули или услуги от специфичните предприятия, с които е допустимо да изпълнят различните ограничения на стойност два пъти минималната работна заплата за подобаващ месец “, допълниха от Инспекцията по труда.
 
През тази година месечният разход за различна мярка ще бъде в размер на 1120 лв.. При съществуване на характерни условия, които не разрешават работа за човек с увреждания, работодателите ще бъдат освободени от квотата си, само че би трябвало да го потвърдят, като се управляват от критериите, оповестени на уеб страницата на Главната ревизия по труда, изясни още Теодора Дичева.
 
„ Съвместно със службата по трудова медицина, дружно би трябвало да създадат аргументация за съществуването на характерни условия на труд, които дават учредения работодателят да претендира, че е освободен от осъществяването на квотата “, сподели тя.
 
Инспекторите ще ревизират и дали работното място е приспособено за съответния човек, съгласно характерните му потребности. Ако това не е изпълнено, работодателят ще бъде глобен по Кодекса на труда, като размерът на санкцията доближава 10 хиляди лв.. Санкции ще има и за работодателите, които не заплащат компенсационни вноски при неизпълнена квота - санкцията е сред 1000 и 2000 лв. за първо нарушаване, и от 4000 до 10 000 лв. за последващо, планува законът за хората с увреждания.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР