От началото на войната западният украински град Лвов се превърна

...
От началото на войната западният украински град Лвов се превърна
Коментари Харесай

Километрични колони от автомобили към западния украински град Лвов

От началото на войната западният украински град Лвов се трансформира в избавление за хиляди. Кметът предизвести, че Лвов към този момент е достигнал лимита на опциите си да оказва помощ на бежанците и прикани интернационалните организации за помощ.

Лвов към този момент е пощаден от директни офанзиви, само че ролята на града във войната е голяма. Това е главният кулоар на украинците за бягство от родината. Лвов приюти дипломатическите задачи на непознатите страни. В него идват и се разпределят филантропичните помощи за цялата страна.

Преди войната популацията на Лвов беше към 850 хиляди души. Сега надвишава 1 милион. Местните управляващи предизвестяват, че градът е изправен пред филантропична рецесия.

Към Лвов се придвижват километрични колони от коли. И по този начин е към този момент 13-ти ден. Около 50 хиляди души минават всекидневно през жп гарата на града. Около 100 хиляди - идват с рейсове и коли. Лвов се трансформира в мечтаната дестинация за украинците. Само 60 километра разделят града от полската граница.

Много украинци, които не желаят да напущат Украйна, търсят сигурност в града. Казват, че са изгнаници в личната си татковина. Като Максим и Светлана, които съумели да да изоставен Мариупол преди обсадата му.

" Опитвам се да се обадя на татко ми. Въобще не знам какво става с него ", раказва Максим, емигрант от Мариупол.

" Не знаем какво става в Мариупол. Всичко е толкоз непредсказуемо. Няма телефонни връзки, няма вода, няма ток. Страхувам се за околните си там. Не знам какво ще става ", споделя и Светлана, която също идва от Мариупол.

Ако Киев е сърцето на Украйна, то Лвов е душата на страната - споделят жителите на западния украински град. Лвов има история, която се разграничава от историята на другите украински градове. Бил е част от владенията на Хабсбургите, по-късно на Полша, а след Втората Световна война минава под контрола на Москва.

Но и в годините на Съветския съюз, в Лвов украинският език постоянно се е говорел доста повече спрямо другите региони на Украйна, описват локалните поданици.

" Войната ще сплоти хората на Украйна. Освен това с дейностите си Русия ще накара и всички църкви в Украйна да се обединят ", споделя отец Стефан.

Докато има война в Украйна, църкавата, на която служи отец Стефан ще бди над нуждаещите се, а Лвов в никакъв случай няма да се откаже да оказва помощ на бягащите от бомбардировките, твърди свещиникът.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР