От началото на войната в Украйна са изчезнали около 15

...
От началото на войната в Украйна са изчезнали около 15
Коментари Харесай

15 хиляди украинци са в неизвестност, а 3,4 хиляди – в руски плен

От началото на войната в Украйна са изчезнали към 15 хиляди души, други 3,4 хиляди военнослужещи на Киев са в съветски плен. Това декларира Альона Вербицка, упълномощеното лице на президента на страната по въпросите за обезпечаване на правата на бранителите, в изявление за Redaktions Netzwerk Deutschland (RND), предава " Фокус ".

" В момента Русия е удостоверила 3392 украински военнопленници, само че в Украйна към 15 000 души се считат за изчезнали, в това число доста цивилни “, посочи Вербицка.

По думите й не се знае дали тези хора са в плен, изведени от окупираните територии или убити. " Не знаем какво се е случило с тях “, призна тя.

Междувременно началникът на канцеларията на президента на Украйна Андрий Йермак по време на среща с освободените от съветски плен украински военни отново  разкритикува Международния комитет на Червения кръст (МКЧК). Според него през днешния ден в действителност няма интернационална организация, която да посещава местата за отнемане от независимост на украински пандизчии, да следи здравословното им положение и да управлява изискванията на престоя им.

" Не одобряваме това, което чуваме от МКЧК. Невъзможно е в XXI век да има концентрационни лагери в центъра на Европа и те да чакат с месеци утвърждение, с цел да отидат там и да ревизират изискванията “, се споделя в изказване на Ермак, оповестено на формалната интернет страница на президента на Украйна.

От началото на войната през февруари в Украйна към този момент са върнати 1456 души, заяви президентът на страната Володимир Зеленски на 28 декември по време на обръщението си към Върховната рада.

Най-големият продан на пленници от началото на войната се организира на 21 септември, когато са освободени 215 бойци, в това число " бранители на Мариупол “ и бойци от полка " Азов ". 200 от тях бяха разменени за Виктор Медведчук, кумът на съветския президент Владимир Путин.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР