От началото на войната в Украйна над милион и половина

...
От началото на войната в Украйна над милион и половина
Коментари Харесай

Вижте как крадат милионите за бежанците от Украйна

От началото на войната в Украйна над милион и половина украинци потърсиха протекция у нас. Около 16 хиляди и сега получават заслон в държавни и общински бази, както и частни хотели по така наречен филантропична стратегия.

Управлявани ли са добре парите, отпускани по тази филантропична стратегия? На 30 май 2023 година в коридорите на Народното събрание пред публицисти тогавашният длъжностен вътрешен министър Иван Демерджиев съпостави средствата, изразходвани по време на постоянния кабинет „ Петков “, с парите, отпуснати по програмата на служебния кабинет на Гълъб Донев като загатна за вероятни злоупотреби. Точните му думи бяха:

„ В понеделник аз внесох един сигнал в прокуратурата, той касае, общо взето, работата по помощта за украинските бежанци. Знаете, началник съм на Националния действен щаб. След като работи щабът задоволително дълго, мисля, че урегулирахме добре тази активност, ми направи усещане събитието, че за един съпоставим интервал са изхарчени от постоянния кабинет 150 милиона лв., за същия интервал служебното държавно управление е похарчило 43 милиона лв..

 

Това провокира осъществяването на инспекция от НОЩ, такава инспекция бе осъществена и в Министерството на туризма. За страдание бяха установени редица пропуски, нарушавания, в това число и на условията на нормативни актове, в това число и създаващи и заплаха да се върнат европейски средства, с които е финансиран този развой. За образец ще дам, че над 43% от средствата са изплатени на 24 физически лица, които са посочени като лица за контакти на 42 сдружения, а това най-малкото е необичайно. Поражда доста въпроси, ние ще създадем нужното да се отговори на тези въпроси “.

Отговарят ли обаче на истината тези изказвания?

Избрахме да проверим две изказвания от изявлението на Иван Демерджиев:

– за съпоставим интервал постоянният кабинет е похарчил по филантропичната стратегия 150 милиона лв., а служебният – едвам 43 милиона лв..

– над 43% от средствата по време на постоянния кабинет са изплатени на 24 физически лица, които са посочени като лица за контакти на 42 сдружения, а това най-малкото е необичайно.

И двете изказвания са сложени в подтекста на възможни злоупотреби, като точно те са мотив да се подаде сигнал към прокуратурата от Иван Демерджиев.

Ето какво сподели инспекцията:

Твърдение 1

За да проверим достоверността на изказванието, прегледахме обществено наличната информация на уеб страницата на Министерството на туризма – всички решения на Министерския съвет за разпределяне на средства по филантропичната стратегия, както и описите към тях, които разпределят средствата на обособените бенефициенти (местата, където са подслонени украинските бежанци, кандидатствали за финансиране).

В раздела са оповестени 16 решения, като към тях има приложени 17 листата с бенефициенти и съответни суми по месеци. Списък 16 е направен от втория длъжностен кабинет на Гълъб Донев, само че средствата са изплатени по време на постоянния кабинет „ Денков “. По последния 17-и лист, също направен от втория длъжностен кабинет „ Донев “, досега няма изплатени средства, по тази причина не ги преглеждаме.

Как работи програмата за настаняване на украинските бежанци?

За да се оправи страната с настаняването и изхранването на украински бежанци, от февруари 2022 година се извършва „ Програма за прилагане на филантропична помощ за лица, търсещи краткотрайна протекция в Република България в резултат на военните дейности в Украйна “. Тя е разграничена на два интервала – Първа стратегия и Втора стратегия. Администрирането ѝ се прави от Министерството на туризма.

Първа филантропична програма – настаняване и изхранване от 24.02.2022 година до 31.05.2022 година

43,60 лв. с Данък добавена стойност на разположение дневно (при 9% ДДС) или 48,00 лв. (при 20% ДДС) за некатегоризираните места за заслон.

Втора филантропична стратегия

от 01.06.2022г. до 16.11.2022 година:

1) нощувка и изхранване (закуска, обяд и вечеря) – 16,35 лв. с 9% Данък добавена стойност за категоризираните места и 18,00 лв. с 20% Данък добавена стойност за некатегоризираните места за заслон.

2) единствено подслон/настаняване без изхранване/ – 10,90 лв. с 9% Данък добавена стойност за категоризираните места и 12,00 лв. с 20% Данък добавена стойност за некатегоризираните места за заслон.

от 16.11.2022г. до 24.02.2023 година:

1) нощувка/подслон – 16,35 лева с 9% Данък добавена стойност за категоризираните места и 18 лева с 20% Данък добавена стойност за некатегоризираните места за заслон.

Изплащане на помощта към местата за настаняване

Процедурата по погашение на средствата по първата и втората стратегия се прави след кандидатстване в Системата за ръководство на националните вложения – СУНИ – за съответния интервал, верификация на регистрирания брой настанени лица с краткотрайна протекция за всеки регистриран интервал и използване на други служебни контроли.

Одобряването на помощ за претендентите се прави с решение на Министерския съвет, като към всяко решение има лист с информация за отпуснатите суми.

Как се реализира контролът?

Предварителният надзор се реализира от Министерството на туризма. Събира се и се обработва информация от Министерство на вътрешните работи, Агенцията за бежанците, Национална агенция за приходите, Агенцията по заетостта и Агенцията за обществено подкрепяне. Събраните данни се съпоставят с подадената от претендентите информация.

Какво демонстрират описите с утвърдените за погашение средства?

Обработихме данните от утвърдените описи като ги разделихме на три интервала:

24 февруари – 2 август 2022 година – постоянен кабинет на Кирил Петков 2 август 2022 година – 3 февруари 2023 година – първи длъжностен кабинет на Гълъб Донев 3 февруари – 6 юни 2023 година – втори длъжностен кабинет на Гълъб Донев

По време на кабинета на Кирил Петков са издадени шест решения на Министерския съвет за разпределяне на средства по филантропичната стратегия. Към тях са приложени шест листата. Одобрените суми за погашение обгръщат интервал от малко повече от четири месеца – 24 февруари – 30 юни 2022. Те са изплатени в границите на ръководството на кабинета – , , списък 3, , , . Нашите калкулации демонстрират, че за интервала на постоянния кабинет по филантропичната стратегия са утвърдени и изплатени 164 152 177,5 лв..

Редовен кабинет на Кирил Петков (24 февруари 2022 – 2 август 2022):

По време на първия длъжностен кабинет на Гълъб Донев са издадени шест решения на Министерския съвет за разпределяне на средства по филантропичната стратегия. Към тях са приложени шест листата. Одобрените суми за погашение обгръщат интервал от малко повече от 8 месеца – 24 февруари – 31 октомври 2022. Те са изплатени в границите на ръководството на кабинета –, , списък 9, , списък 11 и списък 12. Нашите калкулации демонстрират, че за интервала на първия длъжностен кабинет „ Донев “ са утвърдени и изплатени по филантропичната стратегия 37 354 494,25 лв..

Първи длъжностен кабинет на Гълъб Донев (2 август 2022 година – 3 февруари 2023 г.):

По време на втория длъжностен кабинет на Гълъб Донев са признати четири решения на Министерския съвет за разпределяне на средства по филантропичната стратегия. Към тях са приложени пет листата, като заплащане в границите на кабинета има единствено във връзка с три от описите. 16-ият подред списък е изплатен по време на кабинета „ Денков “, а по 17-ия към този миг не е почнало заплащане (в него са изчислени суми за възстановяване).

Одобрените суми за погашение обгръщат интервал от 5 месеца – март, април, май, ноември и декември 2022 година Те са изплатени в границите на ръководството на кабинета – списък 13-14-15. Нашите калкулации демонстрират, че за интервала на втория длъжностен кабинет „ Донев “ са утвърдени и изплатени по филантропичната стратегия 14 908 887,7 лв.. 17 567 339,6 лв. по лист 16 са изплатени по време на постоянния кабинет „ Денков “. Общо утвърдените суми от втория длъжностен кабинет „ Донев “ са на стойност 32 476 227.3 лв..

Втори длъжностен кабинет на Гълъб Донев (3 февруари 2023 година – 6 юни 2023 г.):

Суми по лист 16 – изплатени по време на кабинета „ Денков “:

Общо изплатената сума по филантропичната стратегия от двете служебни държавни управления е 52 263 381,95 лв..

В таблиците по-долу съпоставяме платените суми по кабинет, броя и цената на нощувките и обхванатия интервал в дни.

Времето на ръководство на трите кабинета е относително еднообразно – по тази причина го избираме като аршин за съпоставим интервал:

Кабинет „ Петков “ – пет месеца на управление; изплатените описи обгръщат четири месеца; Кабинет „ Донев 1 “ – шест месеца на управление; изплатените описи обгръщат осем месеца (в 4 от месеците става въпрос за доплащане); Кабинет „ Донев 2 “ – пет месеца на управление; изплатените описи обгръщат пет месеца (в 3 от месеците става въпрос за доплащане)

За своите пет месеца, в които е изплащал средства по филантропичната стратегия, кабинетът „ Петков “ е „ похарчил “ малко над 164 милиона лв.. Това не съответствува с посочената от Иван Демерджиев сума от 150 милиона лв..

Другата посочена от Демерджиев сума – тази, изплатена от служебния кабинет за съпоставим интервал – 43 милиона лв. – също не съответствува с изплатеното на нито един от двата служебни кабинета. Кабинет „ Донев 1 “ въпреки всичко се приближава до нея, като разликата е към 6 милиона лв..

Ако преглеждаме като едно периода на ръководство на двата служебни кабинета – „ изхарчената “ сума скача на над 52 милиона лв.. Ако оставим единствено описите, в които няма доплащане за минал интервал (февруари-юни), остават шест месеца, а сумата пада на 39 231 852,25 лева Така тя още веднъж не доближава 43 милиона.

Друг справедлив аршин на разграничаване на другите интервали не открихме.

Защо има такава разлика в сумите, „ изхарчени “ от постоянния и служебните кабинети?

Има два съществени фактора, които оказват въздействие върху изплатените суми по филантропичната стратегия – броят на нощувките (тук значение има броят на бежанците с потребност от закрила) и цената на нощувките. Хуманитарната стратегия има написани правила, в които цената на нощувка е конкретизирана.

Нашите калкулации демонстрираха, че има извънредно огромни разлики в броя на нощувките, които обособените кабинети заплащат по високата цена от 43,6 до 48 лв.. От данните излиза наяве, че кабинетът „ Петков “ обгръща интервал от единствено 127 дни, само че броят на нощувките на по-високата цена е над 30 пъти по-голям от този тип нощувки при кабинета „ Донев 1 “.

Кабинетът „ Петков “ е платил над четири милиона нощувки, като съвсем три милиона и половина на цена над 40 лв. (43,60-48 лева), каквито са били изискванията на програмата към оня миг.

Кабинетът „ Донев 1 “ има малко над 115 000 нощувки на цена над 40 лв.. Останалите 2 503 621 нощувки са на до четири пъти по-ниска цена (между 10,90 и 18 лева с ДДС).

Кабинетът „ Донев 2 “ има 583 598 нощувки на цена сред 10,90 и 18 лева с Данък добавена стойност и едвам 133 879 нощувки сред 43,60 и 48 лв..

Над 95% от нощувките, платени от кабинета „ Донев 1 “, са на по-ниската цена.

Над 81% от нощувките, платени от кабинета „ Донев 2 “ са на по-ниската цена.

Едва 14,1% от нощувките, платени от кабинета „ Петков “, са на по-ниската цена.

В броя на нощувките, поети в трите интервала, също има огромни разлики – макар че обгръща минимален интервал, броят им при Петков е доста по-висок спрямо интервалите на ръководство на програмата на другите два кабинета. Почти двойно по-голям брой от „ Донев 1 “ и съвсем шест пъти повече от „ Донев 2 “.

Всъщност броят на нощувките по време на кабинета „ Петков “ е със 736 313 по-голям от общия брой на всички нощувки на двата служебни кабинета, взети дружно.

За броя на украинските бежанци, нуждаещи се от протекция в другите интервали, са показателни данните на Агенцията за бежанците:

15 пъти понижава натискът на потърсилите краткотрайна протекция украинци във времето от постоянния кабинет до втория длъжностен кабинет.

В идната таблица изчисляваме каква сума би платил служебният кабинет, в случай че изискванията на филантропичната стратегия за цена на нощувка и изхранване не се бяха трансформирали от 1 юни. Уточняваме, че получените резултати са изцяло условни – защото според от това дали претендентът е регистриран по Данък добавена стойност цената на нощувката варира – 43,60 или 48,00 лв. дневно. Нашите калкулации са направени на основата на единствено едната или единствено на другата сума. За лист 7 и лист 13 в интервала на служебния кабинет се ползват изискванията на първата филантропична стратегия, защото съставляват доплащане към този интервал.

Както се вижда, сумата фрапантно се покачва и в двата случая.

При пресмятане, надлежно на цената на нощувките по време на постоянния кабинет по цени след смяната в програмата (Втора програма), се следи противоположното – сумата внезапно понижава. Отново прецизираме, че това са изцяло условни калкулации, които не регистрират спецификата на обособените претенденти.

Има ли дублирани регистрации в хотелите и в случай че има, какъв % са тези регистрации?

В отговор до Българска национална телевизия от Министерството на туризма потвърдиха, че са налични дублирани регистрации на едно лице в няколко обекта, за които се желае възобновяване на разноски по Програмите (списък 17). Предварителните им калкулации демонстрират, че са дублирани близо 7% от въведените в системата регистрации. Процентът на припокритите дни по тези регистрации е към 2%. Регистрациите се правят от самите претенденти (хотелиери). От министерството не прецизират за кой интервал става въпрос.

Като най-често срещани аргументи за разминаването в данните, както и за по-бавното култивиране на описите, от министерството показват:

Украинският жител е почнал работа и не е уведомил хотелиера; Украинският жител е напуснал страната, само че хотелиерът го води настанен; Украинският жител е настанен в различен обект, без навреме да е регистрирано напускането му от предходния обект; Украинският жител взе участие и в други програми; Украинският жител е напуснал страната преди датата на овакантяване на обекта; Погрешно отразена Данък добавена стойност ставка към сумите по съответното заплащане (поради липса на параметър „ дата на регистрация по ЗДДС “ в някои от файловете, предоставени от НАП); Погрешно пояснение от страна на претендентите на полагаемите суми по отношение на датата и типа на Данък добавена стойност регистрацията.

Поради определяне на несъответствие на декларациите за изхранване по Втората програма (един от документите, които претендентите подават) по отношение на справките, подавани към оперативния щаб и след това подадените към Системата за несъмнено електронно връчване, се е наложила прекалкулация на изплатените средства – лист 17. Това значи, че откритите несъответствия в действителност засягат периода след 1 юни (тогава стартира Втората програма) – т.е. главно решенията на Министерски съвет по време на служебните кабинети.

Заключение: Проверката на обществено наличните доклади и решения на Министерския съвет сподели, че за филантропичната стратегия са изхарчени 164 152 177,75 лева в кабинета на Кирил Петков и 52 263 381,95 лева общо в двата служебни кабинета на Гълъб Донев. В първите месеци на войната са изплащани в пъти повече средства за нощувка и изхранване на един емигрант. От 1 юни изискванията на програмата се трансформират и страната заплаща доста по-малко. Освен това броят на хората, нуждаещи се от протекция, е бил в пъти по-висок в началните месеци на войната, до момента в който в по-късния интервал той понижава доста, което въздейства и върху броя на хората, които имат потребност да бъдат подкрепени от програмата.

Кандидатстването по филантропичната стратегия е основало компликации на част от претендентите, заради което са позволени много неточности в подадената информация по време на целия интервал. Тези неточности се отстраняват, а при установянане на надплатени средства, се връщат от претендентите.

Директно съпоставяне сред другите интервали не е подходящо и няма да показа обективната реалност. Върху нея въздействат прекалено много фактори, които е наложително да бъдат взети под внимание при оценка на метода, по който е ръководена програмата – от финансова позиция най-много броят на подпомаганите лица и размерът на средствата, които се заплащат. В този смисъл изявлението на министър Иван Демерджиев в частта, която изследваме, е манипулативно.

Твърдение 2

За да проверим истинността на второто изказване, а точно, че 43% от средствата по филантропичната стратегия са изплатени от кабинета „ Петков “ на 24 физически лица, които са посочени за лица за контакт на 42 сдружения, първо пресмятаме какъв брой са тези 43%.

Според изказванието на Иван Демерджиев, сумата, изхарчена от постоянния кабинет за филантропичната стратегия е 150 000 000 лева 43% от нея са 64 500 000 лева Това е сумата, която следва да е изплатена на 42 сдружения, представлявани от 24 лица.

Според изчисленията ни и обществените решения на Министерския съвет обаче общата сума действително е 164 152 177,75 лева 43% от нея са 70 585 436,4 лв..

Колко са обвързваните сдружения, утвърдени по програмата?

Следващата ни стъпка е да проверим какъв брой са обвързваните компании, които са получили средства по програмата. За да стигнем до това число, ръчно отстраняваме от описите всички повтарящи се идентификационни номера на бенефициентите. Резултатът, който получаваме – общият брой на неповторимите бенефициенти съгласно описите е 661. В това число влизат физически и юридически лица, както и общински и държавни институции и сдружения.

За да определим броя на обвързваните компании – т.е. такива, които евентуално биха употребявали едно и също физическо лице като легален представител при кандидатстване по програмата, търсим информация в Търговския указател. Конкретно ни интересуват имената на притежатели, съдружници и шефове, както и адрес на седалище и адрес за контакт. Тук би трябвало да уточним, че няма нищо неправилно в това притежатели на няколко компании да вземат участие с повече от една от тях в програмата, стига да дават отговор на изискванията.

След като събираме данните за бенефициентите, средствата, които са получили, имената на притежателите, съдружниците, шефовете и адресите, ги съпоставяме, с цел да търсим съвпадения. Така откриваме, че има случаи, при които две, три, в един случай четири и в различен случай пет компании имат общи притежатели, съдружници или шефове. В общия случай това са две компании с един притежател, който очевидно има два хотела на разнообразни адреси. Открихме 32 сходни случая, които включват 74 бенефициенти.

При различен случай има съвпадане на имената на шефа, само че не може да се потвърди, че става въпрос за в действителност един и същи човек, тъй че не го взимаме поради.

При други 20 бенефициенти откриваме подобие на адреса на седалище или вероятни роднински връзки сред притежателите, съдружниците или шефовете. Общата сума, получена от тези 20 компании, е 9 685 745,75 лева Тях също ги изключваме от компаниите с ясно открита съгласуваност, защото адресът на седалището не е задоволителен аршин (може да е адрес на търговски център, например), а при вероятните роднински връзки няма съвпадане на лицата, представляващи една и съща компания.

При останалите няколкостотин неповторими бенефициенти на филантропичната стратегия няма очевидна връзка.

А това е таблица на обвързваните компании. Информацията в нея е главно персонални данни и не може да бъде показана в елементи.

Кой може да съставлява сдружението при кандидатстване по програмата?

При кандидатстване по програмата е належащо сдружението да се съставлява от човек с електронен автограф, който потвърждава, че е акредитиран за това от самата компания. Това би трябвало да изключва опцията някой да съставлява компания, без тя да е дала единодушието си. В отговор до нас това потвърдиха и от Министерството на туризма:

„ Законният представител на претендента по Програмата заявява с електронен автограф в Системата за ръководство на националните вложения (СУНИ) банковата сметка, по която следва да бъдат изплатени полагаемите средства за съответния регистриран интервал “.

Условията на програмата дават опция законният представител, който е физическо лице, да уточни банкова сметка, където да бъдат преведени утвърдените средства.

Каква част от финансирането по филантропичната стратегия е получено от свързани сдружения?

74 компании бенефициенти са получили финансиране на стойност 49 824 939.10 лева. Далеч под сумата от 70 585 436,4 лв., която съставлява 43% от общата сума, изплатена от постоянния кабинет, както и от сумата, която се получава съгласно изказванието на Демерджиев – 64 500 000 лева Ако ги понижим до 42 сдружения, сумата също понижава съразмерно.

Освен това, от тези 74 бенефициенти единствено 21 са получили финансиране само при кабинета „ Петков “ (на обща стойност 15 056 366,40 лева.), т.е. 53 от тези свързани сдружения са финансирани и от служебните кабинети на Гълъб Донев. Това значи, че са минали през съответните контроли.

За съпоставяне

При първия длъжностен кабинет 43% от цялото финансиране – 16 062 432,52 лева – са получили единствено 20 компании от общо 481. Тоест 4,1% от утвърдените претенденти получават над 43% от цялото финансиране за интервала.

При втория длъжностен кабинет 43% от отпуснатите средства или 6 410 821,71 лева са получили 5 компании от общо 283. Тоест 1,7% от утвърдените претенденти получават над 43% от цялото финансиране за интервала.

Кои тъкмо са 42-те сдружения, визирани в изказванието на Иван Демерджиев, няма по какъв начин да посочим, защото имената на физическите лица, които следва да ги съставляват, не са обществена информация. ОТ Министерство на вътрешните работи не ни предоставиха отчета, върху който вероятно са основани изказванията на Демерджиев.

Заключение:

Проверката на екипа ни откри 32 случая на свързани компании по време на кабинета „ Петков “, като общият брой на сдруженията доближава 74. Наличието на свързани компании не значи, че има нещо подозрително – присъединяване на всяка компания и данните, които подава, се ревизират. Освен това в 26 от тези 32 случая става въпрос за две компании, които имат един притежател или общ шеф.

По отношение на полученото финансиране – огромните хотели с доста места е по-вероятно да получат по-голям дял от финансирането спрямо дребен фамилен хотел с малко кревати. Един притежател може да има няколко компании, които за улеснение да се съставляват от един човек при кандидатстване по програмата.

Тоест категориите „ брой компании “, „ представляващи ги лица “ и „ размер на получена сума “ не може да служат като аршин за странни, по думите на някогашния министър, данни и това да води автоматизирано към подозрение за някакво нарушаване. Особено когато броят на компаниите, получили огромния % финансиране по време на служебните кабинети, е сравним с този при постоянното ръководство.

В този смисъл изказванието на Иван Демерджиев, че 43% от средствата по първата филантропична стратегия са изплатени на 42 сдружения, представлявани от 24 физически лица и това е „ необичайно “, също е манипулативно.

Инфо: narod.bg

 

Тагове: бежанци Украйна милиони кражба обир
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР