От началото на учебната година Българската агенция по безопасност на

...
От началото на учебната година Българската агенция по безопасност на
Коментари Харесай

БАБХ извърши 1264 проверки в училищата в страната

От началото на образователната година Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) извърши 1264 инспекции в страната при засилен формален надзор в учебните столове, бюфети и обекти по Закона за храните (ЗХ) на територията на учебните заведения.
 
Възбранени са 18 кг храни от скотски генезис с погрешно предпазване и с изминал период на валидност. Издадено е едно предписание за прекъсване на цялата активност на обект, регистриран по Закона за храните на територията на учебно заведение.
 
Установени са 54 несъответствия, за които са издадени 32 наставления в учебни столове и 22 наставления в обекти по ЗХ. Съставени са 8 акта за административни нарушавания, глобите за които са на стойност сред 2000 и 4000 лева. Издадено е едно предписание за прекъсване на цялата активност на регистриран по Закона за храните (ЗХ) обект на територията на учебно заведение в Област Стара Загора.
 
За интервала 13-30.09.2021 година, инспекторите от „ Контрол на храните “ при Областните дирекции по сигурност на храните (ОДБХ) ревизираха 552 обекта, в които се подготвя храна на място; 353 обекта, в които храната се доставя от компании за кетъринг и 359 обекта в учебните заведения, регистрирани по ЗХ (павилиони, лавки).

Целта на инспекциите беше наличните храни да дават отговор на условията на Наредба № 2 от 20 януари 2021 година за характерните условия към сигурността и качеството на храните, предлагани в детските заведения; генезис и вярно предпазване на първични материали и храни; периоди на предпазване на храните; използване на противоепидемичните ограничения по отношение на COVID-19 и други.
 
Най-честите установени нарушавания са свързани с предложение на храни, които не дават отговор на Наредба № 2/2021 г.; погрешно предпазване на храни; необявяване на алергени в храните; неспазване на противоепидемичните ограничения от личния състав и други.
 
БАБХ продължава инспекциите в образователните и в детските заведения по формален надзор през цялата година.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР