От началото на този месец Южноцентралното държавно предприятие (ЮЦДП) в

...
От началото на този месец Южноцентралното държавно предприятие (ЮЦДП) в
Коментари Харесай

Държавата започна да изкупува гори за комасация в Смолянско

От началото на този месец Южноцентралното държавно дружество (ЮЦДП) в Смолян стартира още веднъж да изкупува гори с повърхност сред 1 и 50 декара .
Процедурата бе стартирана за първи път през 2016 година, когато се стигна до цена сред 200 и 2000 лв. на декар .
Закупуването на поземлени парцели в горски територии от ЮЦДП има за цел комасирането им за реализиране на по-ефикасното им стопанисване и запазване , разясняват от горското дружество в Смолян.
Собствениците на горски територии, които желаят да ги предложат за закупуване, подават заявление по пример до държавното дружество или до съответното държавно горско или държавно ловно стопанство, в чийто регион на активност се намира поземленият парцел.
Крайният период за подаване на заявки е 15-ти януари 2020 година.    
По време на предходната процедура са купени парцели в горски територии на от 119 притежателя в село Соколовци, гр. Смолян, село Безводно (Черноочене), с. Беден (Девин), гр. Калофер, с. Дедово и с. Стряма (Раковски), гр. Ракитово.
Изкупените парцели са били най-скъпи в Смолян (2000 лв. на декар) и най-евтини – в село Безводно (256 лв. на декар).
От ЮЦДП оповестиха още, че за първите 9 месеца на годината в горски територии на предприятието са възникнали 81 пожара в областите Смолян, Пловдив, Пазарджик и Кърджали. На процедура пожарите са три пъти повече от същия интервал на предходната година.

Засегнати са 3 544 дка, от които 258 дка са обхванати от върхови пожари - в регионите на ДГС Пазарджик, ДГС Хисар, ДГС Алабак (Велинград) и ДГС Батак. Човешка немарливост при разчистване на аграрни парцели е главната причина за множеството от запалванията.
Въпреки огромния брой, до момента няма нанесени съществени вреди на горските масиви. Превенцията, положителната организация и своевременната интервенция на екипите на ЮЦДП при локализиране на пожарите в начален стадий не са разрешили на огъня да навлезе в горите.
В помощ на противопожарните екипи предприятието е осигурило високо проходими коли, снабдени с противопожарно съоръжение, булдозери и багери.  
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР