От началото на тази година влезе в сила нов имунизационен

...
От началото на тази година влезе в сила нов имунизационен
Коментари Харесай

Отпада реимунизацията срещу туберкулоза и проба манту на 11-годишните

От началото на тази година влезе в действие нов имунизационен календар. С измененията в него отпадат реимунизацията против туберкулоза и тестът манту, които се правиха на 11-годишна възраст.
Също по този начин е планувано понижаване на приема на пневмококовата ваксина за децата до 6-месечна възраст – от 3 на 2 дози. При децата на 12 години пък се вкарва реимунизация против коклюш.
Ваксината против варицела става целесъобразна. Тя ще бъде за сметка на родителите и ще се купува от аптеките. Все още обаче не е налична в аптечната мрежа
Според основния държавен здравен контрольор доктор Ангел Кунчев имунизацията за варицела би трябвало да влезе до няколко години в имунизационния календар, тъй като годишно от тази шарка се разболяват 30 000 души и при 0,5% има затруднения. Това е значителен брой на деца и възрастни, които карат тежко това заболяване, съвсем всяка година има и 2-3 смъртни случая, посочи епидемиологът. По думите му в множеството развити страни имунизацията против варицела е включена в имунизационния календар.
Относно туберкулозата, Ангел Кунчев разяснява, че в 2/3 от страните в Европа въобще не вършат туберкулозна ваксина, тъй като е доста ниска заболеваемостта. В останалата 1/3 от страните – главно от Централна и Източна Европа, вършат един или два приема, а ние бяхме единствените, които имаха пет приема след проба манту. Това не водеше до по-голям имунитет, а за повече работа за персоналните лекари и терзания за родителите. Когато не се извърши както би трябвало тестът манту, доста постоянно дава погрешни резултати, посочи епидемиологът.
Реимунизацията против коклюш на 12 години се вкарва, тъй като е открито, че отбраната на тази възраст пада, а приемът на пневмококовата ваксина за децата до 6-месечна възраст е понижен, тъй като два приема дават същата отбрана като три, изясни още доктор Кунчев.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР