От началото на тази година важи нова наредба за национално

...
От началото на тази година важи нова наредба за национално
Коментари Харесай

Нова наредба може да доведе до затваряне на стадиони

От началото на тази година важи нова разпоредба за национално и клубно лицензиране в България. Тя дефинира критериите, които родните клубове и игрища би трябвало да покрият, с цел да вземат лиценз. Първият е за най-малък потенциал на стадионите. За първа лига той е понижен на половина, до 1500 места за сядане. За Втора лига местата би трябвало да са най-малко 800.

Друг аршин дефинира покритите места на стадионите. В наредбата написа, че е препоручително миниум 7% от седящите места да бъдат покрити с козирка. Ако критерият не е изпълнен, клубът може да бъде глобен. А по принцип БФС, базирайки се на условията на УЕФА, предлага 1/3 от седящите места да бъдат покрити. Това значи, че стадион за 15 хиляди души би трябвало да има най-малко 1050 покрити места. А е препоръчително- покритите места да са най-малко 5000.

Друг много любопитен аршин е броят на тоалетните по нашите игрища. В правилника написа, че минималният брой би трябвало да бъде както следва: 1 тоалетна и 1 писоар за 50 мъже; 1 тоалетна със седалка за 20 дами. Тоест на 15 000 фенове (14 500 мъже и 500 жени) наложително е да има 290 тоалетни и 290 писоара за мъже; 25 тоалетни със седалки за дами. Тъй като има игрища, които не могат да покрият този аршин, БФС е решил да направи следните изключения: 1 тоалетна за 125 фенове - мъже; 1 тоалетна за 50 фенове - дами. Т.е. за 15 000 фенове (14 500 мъже и 500 жени) наложително е да има: 116 тоалетни - мъже; 10 тоалетни - дами.

Клуб, който не може да покрие новите наредби, ще би трябвало да семейства на непознат стадион.

“Меридиан мач”
Снимки: Sportal.bg
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР