От началото на тази година са регистрирани 8 случая на

...
От началото на тази година са регистрирани 8 случая на
Коментари Харесай

Регистрирани са 8 случая на листериоза у нас

От началото на тази година са регистрирани 8 случая на листериоза у нас. За цялата предходна година те са 8, а за 2017-а - 12.

Това съобщи пред bTV доктор Атанас Мангъров, експерт по инфекциозни заболявания.

По думите му последният случай е от Стара Загора, където 56-годишен мъж се лекува към този момент повече от три месеца. При различен случай 18-годишен юноша от Благоевград се е заразил с бактерията в Съединени американски щати, където е бил на бригада. Близо 10 дни е бил в кома, само че за благополучие се е възстановил.

Д-р Мангъров изясни, че листериозата е бацил, който е доста необятно публикуван. Причинява едно грипоподобно заболяване с температура, болки по мускулите и не доста мощна диария. Може обаче да докара и до тежки положения. Бактерията е рискова най-много за бременните дами, тъй като може да болести плода и да докара до мъртво раждане.

Смъртността при листериозата доближава до 70%. Предразположени към болестта са възрастните хора с по-слаб имунитет, само че не е изключено и младежи да се заразят.

Епидемия от листериоза е открита в Испания. Бактерията се развива в непастьоризирано мляко, неузряло сирене или в месо. В Испания има 150 болни, а един човек е умрял.

От началото на годината повече от 100 000 българи са посетили страната, което е довело до опасенията, че епидемията може да доближи и до нашата страна.

Епидемичен гърмеж се получава когато има артикули, които са нечисти, дълго време са преседели някъде и не са били обработени термично преди да се употребяват.

" Заразяването става, когато се употребяват храни, които не са минали през термична обработка - всичко от студения бюфет на даден ресторант ", добави експертът.

Проучване на Американския център за надзор на болесттите е открило, че при взети проби от хладилници в 10% от случаите има листерии. До заболяване обаче се стига, когато инфектиращата доза е огромна. /БТВ
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР