От началото на тази година хазартните оператори се облагат двойно

...
От началото на тази година хазартните оператори се облагат двойно
Коментари Харесай

НАП: Хазартът плаща повече

От началото на тази година хазартните оператори се таксуват двойно - един път с такса за лиценза си и повторно с % от разликата сред събраните залози и изплатените облаги.

Това оповестиха от Националната организация за приходите (НАП) след медийни изявления за промени в Закона за
хазарта, признати през преходните разпореждания на бюджета за тази година.

Операторите, които желаят лиценз, би трябвало да заплатят еднократно 300 хиляди лева След това се таксуват с 20% върху разликата сред цената на получените
залози и изплатените облаги. Преди тези промени имало единствено такса от 15% върху цената на направените залози за всяка игра, напомнят данъчните.

От приходната организация акцентират, че смяна изрично води до действително нарастване на приходите и до еднообразно и равнопоставено облагане на направени
залози при общоприет и онлайн хазарт със залози върху спортни събития, надпревари с коне и кучета и инцидентни събития.

В петък обаче депутатите от Има Такъв Народ видяха, че смяната в действителност давала данъчна почивка на
хазарта. В декларация от името на парламентарната група те дефинираха измененията като лобизъм.

Според Гроздан Караджов измененията били
джакпот за хазартните компании.

“На думи ръководещите ни убеждават, че таксите за
хазартна активност се подвигат като безспорни цифри, само че на процедура те внезапно понижават облагането на хазарта, тъй като свиха базата, върху която се постановат тези такси ”, установи депутатът. Според него след измененията се откривали нови пунктове за залози по села и паланки. И уточни за образец, че единствено за един публикуван лиценз има към този момент открити над 100 пункта.

Информацията беше опровергана от Национална агенция за приходите, съгласно която няма нарастване на претенции за лиценз за организирането на
хазартни игри след измененията.

По-късно в петък Венко Сабрутев от ПП-ДБ отговори, че измененията усилват таксите и налозите за хазартните оператори до 4 пъти. А в декларацията на Има Такъв Народ била “лъжа ” и “изопачаване ”, тъй като четирикратно нарастване на налозите и таксите се тиражирало като лобистко понижение.

Сабрутев изясни, че до края на 2023 година хазартните игри, без онлайн
залаганията, се плащали 15% върху направените залози. С измененията към този момент има две заплащания, а също така уредниците на хазартни игри към този момент заплащат и корпоративен налог.

Намаляването на каузи на незаконния пазар, като се изключи че води до увеличение на бюджетните доходи, е и мярка за по-добра отбрана на участниците в
хазартни игри и предварителна защита от зависимости, акцентира Сабрутев. Той добави, че в Закона за корпоративното подоходно облагане данъкът за хазартна активност за автомат в зала или за игрално място към този момент е 800 000 лева за тримесечие.

Спор в Народното събрание провокира промененото облагане на
хазарта. Според Национална агенция за приходите и депутатът от Политическа партия Венко Сабрутев това ще докара до повече доходи, тъй като уредниците към този момент заплащат две такси и корпоративен налог.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР