От началото на тази година ЕС предприе действия, които да

...
От началото на тази година ЕС предприе действия, които да
Коментари Харесай

Тагарев: България ще се присъедини към европроекта за 1 млн. снаряда за Украйна

От началото на тази година Европейски Съюз предприе дейности, които да подкрепят реализирането на незабавна доставка на артилерийски муниции за въоръжените сили на Украйна, както и възобновяване на изразходените складови наличия на страните членки. Действията се осъществят в три посоки - първото е неотложен трансфер на муниции за Украйна от съществуващите ресурси диаметър 155 милиметра. В това направление България няма да вземе присъединяване, тъй като не разполага с тези муниции. Второто е осъществяване на взаимна поръчка към промишлеността с водещ орган Европейската организация по защита и със средства от европейския инструмент за мир. МО не взе участие в това направление, тъй като не разполага с артилерийски системи 155 милиметра, само че не изключваме опцията европейската организация по защита да разпореди на и български компании производството на такива муниции. Третото е увеличение на индустриалния потенциал на Европейската отбранителна промишленост.


Това съобщи министърът на защитата Тодор Тагарев от парламентарната естрада, съобщи кореспондент на БГНЕС. Депутатите го изслушват във връзка присъединението на България към самодейността за даване на един милион снаряда за Украйна.

" Проучване на Европейската организация по защита е открило, че 15 компании от Европейската промишленост имат потенциал за произвеждане на 155 милиметрови муниции, сред които и няколко български компании ", добави той. Според него присъединяване на страната в сходни планове има преимущества - от една страна, тъй като ще демонстрираме поддръжка в сегашния геополитически подтекст, а въпреки това се основават благоприятни условия за подсилване на въоръжените сили на България.

" България ще се причисли към плана за взаимно възлагане на поръчки за муниции след довеждане докрай на процеса на национално координиране, приемане на решение на Министерски съвет и сключване на съответното планово съглашение. С този акт на присъединение Министерски съвет ще сътвори опция българската отбранителна промишленост да развие нови мощности с потребление на финансиране от Европейски Съюз ", посочи министърът на защитата.

Тагарев уточни, че предходното Народно заседание е приело решение да бъде предоставена помощ на Украйна, и съгласно точка 4 от това решение позволява пребиваването на до 60 лица от въоръжените сили на Украйна за всяка календарна година за присъединяване в модули за подготовка на бойни санитари на територията на страната. " /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР