От началото на сезон 2021 отборите във Формула 1 оперират

...
От началото на сезон 2021 отборите във Формула 1 оперират
Коментари Харесай

Отмяната на Гран При на Емилия-Романя няма да се отрази на тавана на бюджетите

От началото на сезон 2021 тимовете във Формула 1 оперират в изискванията на таван на бюджетите, който управлява техните разноски. Размерът на ограничаването се базира на броя надпревари в календара на шампионата, а базовият размер е за 21 кръга.

За всеки старт повече ли по-малко размерът на тавана се трансформира надлежно нагоре или надолу. През тази година базовото ограничаване е 135 милиона щатски $, а корекцията за всеки старт възлиза на 1.8 милиона. Първоначално промяна бе по 1.2 милиона, само че защото множеството нови и спомагателни надпревари са отвън Европа, което води до повече разноски за отборите, тя бе увеличена с 0.6 милиона.
 Отмениха надпреварата на „ Имола ” Отмениха надпреварата на „ Имола ”
Така отборите щяха да разполагат с общо 140.4 милиона $ за 24-те кръга, които трябваше да се проведат през 2023 година. Отмяната на Гран При на Китай, която бе планувана за 16 април обаче понижи бюджетите с 1.8 милиона и по този начин те станаха 138.6 милиона за 23 спортни уикенда.
 Формула 1 може и да не се върне на „ Имола ” тази година Формула 1 може и да не се върне на „ Имола ” тази година
Отмяната на Гран При на Емилия-Романя обаче няма да има същия резултат, защото конкуренцията на „ Имола “ бе отменяне по-малко от три месеца преди нейното осъществяване. Според финансовия устав на Формула 1 таванът на бюджетите се понижава при анулацията на съревнование единствено в случай че то е анулирано най-малко три месеца авансово. Гран При на Китай беше анулирана още през декември месец, което е и повода таванът на бюджетите да бъде поправен с 1.8 милиона надолу.

Снимки: Gettyimages
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР