От началото на септември в Центъра за спешна медицинска помощ

...
От началото на септември в Центъра за спешна медицинска помощ
Коментари Харесай

Спешната помощ в Силистра остана без лекари - Здраве

От началото на септември в Центъра за незабавна здравна помощ (ЦСМП) в Силистра всяка нощ дежури единствено един екип. Една кола за спешна помощ обслужва три общини – Силистра, Ситово и Алфатар, а всекидневно би трябвало да са най-малко две, сподели за Българска телеграфна агенция шефът на центъра доктор Енчо Василев.

Според него сходна обстановка крие съществени опасности за жителите на региона.

В един миг може дежурният екип да се окаже зает с наложителен случай и при пораждане на различен няма да има кой да отиде. Друг огромен проблем би бил, в случай че през нощта възникне обстановка, изискваща превозване на нуждаещ се до болница с по-високо равнище на компетентност; няма да има кой да го извърши, сподели доктор Василев.

По думите му, до сложната обстановка се е стигнало поради дълготрайното неявяване, заради медицински аргументи, на трима лекари и на неналичието на медици, искащи да работят в незабавната помощ.

Ситуацията във филиалите на ЦСМП-Силистра в Дулово, Тутракан, Кайнарджа и Главиница също е тревожна. Там лекари въобще няма. Има действителна заплаха, в случай че единствено един от незабавните екипи излезе от график, останалите да работят почасово.

Според доктор Василев дефицитът на фрагменти в незабавната помощ е голям. Той е подбуден от ниското възнаграждение, напрежението и натоварения график. За да се обезпечат нужните екипи за естествената работа на ЦСМП, са нужни още 22-ма лекари и шестима медицински фелдшери. А огромна част от работещите там към този момент са в пенсионна и предпенсионна възраст.

Аз желая да напусна, само че в тази обстановка не мога да изоставя сътрудниците си. Докато мога, ще оказвам помощ. Бих желала да моля младите медици да дойдат да работят тук, само че би трябвало и управниците да помислят за заплащането и изискванията. Това не е кой да е труд, това са незабавни, стресови обстановки, споделя доктор Керанка Братанова. Тя е навършила от дълго време годините за пенсия, само че все пак продължава да работи.

Спешните медици в Силистра са безапелационни, че в случай че страната не вземе ограничения, проблемите ще продължат да се задълбочават. Те насочиха зов към жителите да търсят " Спешна помощ " единствено в случай че в действителност имат потребност от нея, с цел да могат екипите да обслужват оптимално бързо животозастрашаващите случаи.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР