От началото на септември (след лятната ваканция на депутатите) Народното

...
От началото на септември (след лятната ваканция на депутатите) Народното
Коментари Харесай

Народното събрание пак се мести в бившия партиен дом

От началото на септември (след лятната почивка на депутатите) Народното събрание се мести в постройката на някогашния партиен дом. Като официална причина за преместването се показва нужда от ремонт на покрива на досегашната постройка на Народното събрание. Решението обаче идва при опасения от представителите на медиите, че след преместването опциите за срещи и диалози с депутати ще бъдат лимитирани и по този начин работата им възпрепятствана.

Последно през есента на 2020 година посред митингите против третото държавно управление „ Борисов “ и тогава основния прокурор Иван Гешев Народното събрание се реалокира в постройката на някогашния партиен дом. Публичното пояснение тогава беше, че след оскъпен ремонт там има нова, модерна зала, отговаряща на потребностите на депутатите. Неофициалното пояснение обаче е, че преместването беше направено таман поради антиправителствените митинги. Причината е, че постройката с надпис „ Съединението прави силата “ е доста по-лесна за заграждане и затрудняване придвижването на депутатите, до момента в който тази на някогашния партиен дом е доста по-голяма, с голям брой входове и изходи.

Журналистите надалече

 

Друг издирван от ГЕРБ резултат от при преместването на 44-ото Народно заседание беше, че публицистите на процедура нямаха достъп до народните представители. За медиите имаше планувано помещение с екран, звукът и картина прекъсваха, само че съгласно тогавашния ръководител на Народното събрание Цвета Караянчева (ГЕРБ) беше задоволително медиите да вършат „ мониторинг “ на съвещанията.

 

Малката зала за публицистите беше в подземието, откъдето през решетки имаше взор към митингите против държавното управление и основния прокурор. Представители на Националната работа за защита (НСО) пък следяха медиите да не прекрачват позволения за тях периметър.

 

Пленарната зала на депутатите беше няколко етажа над стаята на публицистите и това създаваше компликации на телевизионните екипи и координацията им с операторите. За медиите пътят до залата беше тъкмо избран, а другите благоприятни условия бяха лимитирани с турникети.

 

Единствената опция за среща сред депутати и публицисти беше на така наречен трибунка, обособено място за бързи конференции. Дали, по кое време и какъв брой ще приказва даден народен представител обаче вземат решение пиарите на политическите сили.

 

Пред „ Дневник “ представители на политически сили в настоящия парламент неведнъж увериха, че при новото преместване в някогашния партиен дом обстановката ще е по-различна и публицистите ще могат да беседват с народните представители. За задачата е планувана обиколка в постройката с парламентарните кореспонденти, които да могат да изкажат рекомендации или съображения за бъдещите условия на работа. Това е значимо, тъй като постоянно медиите не добиват информация от конференции, а таман от неофициални срещи, които дават опция за ориентир в общата политическа конюнктура, както и за другите аспекти на даден законопроект.

Въпреки това достъпът на медиите до депутатите няма да е както до момента, каквото в действителност е и желанието на народните представители.

Кулоарите в Народното събрание в този момент са изцяло налични за представителите на медиите и политиците считат, че това не им дава персонално пространство: за техни потребности, за диалози с сътрудници, за срещи с външни за Народното събрание хора.

Смяна на позициите

 

След изборите през април 2021 година „ ИТН “ стана част от 45-ото Народно заседание. По самодейност на партията на Слави Трифонов със единодушието на всички (БСП, Движение за права и свободи, „ Демократична България “, „ Изправи се! Мутри, вън! “) с изключение на ГЕРБ Народното събрание се върна в постройката с надпис „ Съединението прави силата “.

Тогава противопоставилите се на ГЕРБ политически сили, най-много от „ Демократична България “, приветстваха връщането в постройката на пл. Народно заседание. Определяха я като знак на парламентаризма, назоваха я „ същинската постройка на Народното събрание “, а другата беше „ онази със свалената рубинена петолъчка “.

 

По време на кабинета „ Петков “ народен представител от „ Демократична България “ даже попита тогавашния министър на културата какво счита да предприеме за премахване на комунистическия герб от фасадата на някогашния партиен дом.

Според неофициална информация на „ Дневник “ в този момент обаче политическите сили в Народното събрание са изразили утвърждение за преместването на Народното събрание поради множеството пространство и улеснения за тях в някогашния партиен дом.

В коридорите на Народното събрание депутати до последно се изненадваха от информацията за преместването и импровизирано разясниха, че не са удовлетворени таман поради символното значение на някогашния партиен дом. „ Все едно на немския парламент да има свастика “, сподели засегнат народен представител пред „ Дневник “.

dnevnik.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР