От началото на руската агресия спрямо Украйна и въпреки че

...
От началото на руската агресия спрямо Украйна и въпреки че
Коментари Харесай

Четири жени срещу Путин

От началото на съветската експанзия по отношение на Украйна и макар че театърът на военните дейности се разиграва в Източна Европа, несъмнено вниманието към страните от Балтика се усили. В Северна Европа ръководители на държавните управления са четири дами, само че те откриха ясни думи против президента в Кремъл и приканват за твърди дейности от страна на Европейски Съюз и страните от НАТО .

В скандинавските страни - и изключително в балтийските страни, които бяха част от руския блок - след съветското навлизане в Украйна царува боязън : разсънват се мемоари за времето зад Желязната завеса и нарастват опасенията, че съветският президент Владимир Путин ще продължи да уголемява фантазиите си за власт.
 Балтика пита Европа, НАТО и света: Ние ли сме идващите?
Балтика пита Европа, НАТО и света: Ние ли сме идващите?

Латвия: Русия постоянно мери военната мощност, само че и волята на страните да се бият, видят ли уязвимост, незабавно се възползват

Явно обаче самостоятелните страни не имат намерение да се огънат пред експанзията на Русия .

Тази седмица се появиха един до друг пред камерите и обявиха желанията си за участието във военния съюз НАТО. Въпреки всички закани от Москва, мощните дами от Севера намират ясни думи против Путин и сподвижниците му в Кремъл.

, повече изтребители, повече военни кораби, с цел да се даде знак на съветския президент, че Западът е изцяло сериозен в желанията си - това упорства от седмици и естонският министър председател и разпространява идеята си на всички места, където може. Преди повече от година ръководителят на литовското държавно управление " геополитическа полуда " и изиска планът да бъде спрян, защото той единствено ще даде на Путин повече благоприятни условия за въздействие върху Запада.

Der Standart излиза с материал за Сана Марин, Магдалена Андершон, Кая Калас и Ингрида Шимоните , четирите дами, които не икономисаха думи за Путин и остават гласовете - аларми в Северна Европа против агресора в Кремъл.

Финландия
 Снимка 471747
Източник:

Сана Марин в никакъв случай не е харесвала това, че възрастта ѝ господства в заглавията на вестниците. Но на 34 години Сана Марин е най-младият министър-председател в света и най-младият в историята на Финландия, когато встъпва в служба през 2019 година В интервютата си тя признава, че фокусът върху личността и възрастта ѝ е сложил спомагателни компликации при решаването на основни проблеми.

Отгледана от майка си и нейния сътрудник, Марин е първата в фамилията си, която приключва висше обучение. Там тя развива своето политическа просвета и ревниво пази тезите на младото потомство - равните права, климатичните промени и ролята на човешката цивилизация.

През 2019 година е назначева за министър на превоза в кабинета на социалдемократа Анти Рине, а единствено няколко месеца по-късно, след оставката на Рине, партията я назначава за министър-председател. Марин би трябвало да преведе страната си през пандемията, а в този момент тя е изправена пред идващото си предизвикателство - нападателната съседка Русия.

Швеция
 Снимка 566117
Източник:

Подобно на финландския си сътрудник, Магдалена Андершон не е на поста министър председател, излъчена след избори.

Първата жена министър-председател на Швеция беше издигната отпред на държавното управление от своята партия - социалдемократите - след оставката на министър-председателя Стефан Льофвен.

Премиерът ревниво пази персоналния си живот от вниманието на медиите, които знаят извънредно малко за колегата ѝ и за двете ѝ към този момент пораснали деца. Известно е обаче, че в младежките си години Андершон се е занимавала със спорт, а в музикално отношение харесва мощния и корав тон: тя е огромен почитател на метъл групата System of a Down. И в професионален проект Андершон не се стреми към меки тонове, изключително когато разграничава страната си от Русия.

Естония
 Снимка 559977
Източник:

Фактът, че адвокатката Кая Калас един ден ще оглави естонското държавно управление и ще заеме позиция против Русия, е на практика заложен в нейните гени. Нейният прародител Едуард Алвер се бори с Червената войска по време на войната за самостоятелност на Естония и става един от създателите на свободната страна през 1918 година Майка ѝ по време на руската окупация, към момента бебе, е отведена в Сибир и живее там в продължение на 10 години.

Нейният татко, Сийм Калас, към този момент е бил министър-председател на Естония, а като външен министър е оказал помощ за договарянията за присъединението на страната към НАТО. Младата Калас е била младеж, когато Естония възстановява своята самостоятелност и в този момент заема изключително твърда позиция против нападателния курс на Русия. Повече бойци, повече изтребители, повече бойни кораби: НАТО би трябвало да показва мощ по границата с Русия.

44-годишната жена реализира първия си огромен политически триумф с избирането си за народен представител в Европейския парламент в Страсбург през 2014 година Четири години по-късно майката на три деца се завръща в Естония, с цел да поеме управлението на реформаторска партия. След корупционен скандал и оставката на Юри Ратас, при започване на 2021 година тя става първата жена министър-председател на страната.

Литва
 Снимка 502393
Източник:

е министър-председател на страната от ноември 2020 година Преди това е била министър на финансите в интервала 2009-2012 година Била е и претендент за президентските избори в Литва през 2019 година на консерваторите, само че губи изборите от Гитанас Науседа. Една година по-късно тя бе оповестена за победителка в изборите и застава отпред на ръководещата коалиция като министър-председател.

47-годишната жена има много класическа кариера: работи в Министерството на финансите във Вилнюс, като в последна сметка стига до поста министър при министър-председателя Андриус Кубилюс. По време на финансовата рецесия през 2009 година и 2010 година тя дава отговор за намаляването на пенсиите, с цел да предотврати обезценяването на валутата. След като напуща поста си на министър, самопровъзгласилата се за фенка на Metallica преподава стопанска система в столичния университет.

Шимоните назначава седем дами и осем мъже за министри в държавното управление си и обезпечава най-големия баланс сред половете, в което и да е държавно управление в района. Малко откакто постави клетва - през март 2021 година - Шимоните към този момент предизвести против въздействието на Русия, прикани за твърда линия от страна на Европейски Съюз и за преустановяване на газопровода " Северен поток 2 ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР