От началото на пленарния ден политическите партии в парламента не

...
От началото на пленарния ден политическите партии в парламента не
Коментари Харесай

След дълги часове дебати и спорове парламентът прие обща декларация срещу действията на Русия

От началото на пленарния ден политическите партии в Народното събрание не могат да се обединят към обща позиция на Народното събрание за военните дейности, които Русия стартира тази заран в Украйна.

Около 14 часа, по самодейност на ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи и с поддръжката на „Има подобен народ“, депутатите взеха решение, че ще създадат обществени разисквания в пленарна зала каква да е позицията на Народното събрание. „Не можем да се вършим, че нищо не става и да се занимаваме с алинеи, точки и запетаи“, с тези думи водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ предложи депутатите да пресечен разискванията по бюджета на страната и да се заемат с разискване на декларация на Народното събрание. В сходен дух се изрече и Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС.

Костадин Костадинов, който пръв изиска думата за коментар по декларацията, акцентира, че „Възраждане“ няма да се съгласи с т.2 от нея, а точно поддръжката на България към европейските и евроатлантическите и сътрудниците, както и глобите, които ще бъдат наложени на Русия.

„Не е в наш интерес да взимаме страна в този спор. Каква ни е изгодата от глобите против Русия, за какво да си сътворяваме напрежение с Русия? Каквито са връзките ни с Русия, такива са и с Украйна.“, съобщи Костадинов от трибуната. Той добави още, че България ще понесе вреди от тази позиция и попита кой ще ги заплати. Костадинов няколко пъти акцентира, че фактът, че другите страни имат позиции по тематиката, не значи, че и ние би трябвало да имаме, тъй като по думите му „не сме на състезание“. В умозаключение съобщи изрично, че партията му няма да поддържа декларацията.

Мирослава Петрова от „Продължаваме промяната“ репликира Костадинов, че той е единственият човек в залата, който се състезава със личната си циничност.

Христо Иванов от „Демократична България“ също се включи в дебата, като съобщи, че България е член на Европейски Съюз и НАТО и като подобен, е извънредно значимо да отстояваме интернационалното право.

От Българска социалистическа партия пък желаеха 30 минути отмора и прекъснаха за следващ път разискването на декларацията.

След почивката, Екатерина Захариева от ГЕРБ изиска думата, като акцентира, че тази декларация има за цел България да взе участие в прекъсването на това, което се случва в Украйна, поради жертвите, които изгубиха живота си през днешния ден в една неоснователно почнала война. Ограничаване на финансовите потоци към тези, които провокираха тази война са наложителни, сподели още Захариева и прикани за поддръжка сътрудниците си в Народното събрание.

Даниел Митов също се изрече в поддръжка на декларацията и също акцентира, че финансовите наказания се постановат постоянно, когато се наруши правовия ред. „Целият свят ще заплаща цената на тази война, освен Руската федерация. Говоренето тук, да не се поддържа декларацията, да не се взима страна е напълно в духа на съветската пропагадна.“, сподели още Митов.

„Българското държавно управление остро осъжда актовете на експанзия от страна на Русия. Това не е непълен спор. Нашата позиция е, да приказваме в един глас с Европейски Съюз и НАТО. Обединението прави силата и по тази причина като част от европейското семейство и това на НАТО ние ще подкрепим една обща позиция.“, прикани от трибуната и министър председателят Кирил Петков. Той прикани народните представители да одобряват декларацията, тъй като противното би било доста неприятен сигнал към съюзите, от които сме част и ние.

Цончо Ганев от „Възраждане“ излезе след Петков и съобщи, че глобите, за които се упорства са последното, което би трябвало да бъде подхванато към Русия, както и, че последствията от това, ще се отразяват отрицателно на българските жители.

От Българска социалистическа партия желаеха декларацията да се гласоподава точка по точка, а не в целокупност, както бе препоръчана.

В последна сметка, след часове на диспути и разногласия, българският парламент одобри обща декларация, с която осъжда дейностите на Руската федерация по отношение на Украйна и приканва за неотложно преустановяване на военните дейности.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР